iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Iszlamista irányzatok Szíriában 10 – Szalafita és dzsihádista fegyveres csoportok

2013. április 06. 04:41 - politics&islam

Még néhány szervezetről röviden.

A Közösség Zászlóalj (Livá al-Umma  لواء الامة) alapvetően nemzetközi indítású dzsihádista csoport, amely tagjainak már 91%-a szíriai. Tevékenységi területe Idlíb, Hamá, Aleppó. Központja az észak-szíriai Maarrat al-Numán városa.

Vezetője színes személyiség: Mahdí al-Haratí. A líbiai származású, ír állampolgár amerikai támogatással vett részt a Muammer al-Qaddzáfí elleni harcokban Líbiában, Abd al-Hakím Belhádzs, a Líbiai Iszlám Harcosok Csoportjának (LIFG) veztése alatt harcolt és az ő kíséretében látogatott először Szíriába.

Jelenleg alapvetően katari támogatással működik a szervezete. Abdulláh Azzám ideológiáját követi, együttműködik a nemzetközi dzsihádista networkel és szíriai iszlám állam létrehozását tűzte ki célul, amiben valamennyi szíriai állampolgár részt vehet, amennyiben elfogadják az iszlamista államberendezkedés alapjait.

A Szíria Forradalmárainak Frontja (جبهة ثوار سوريا) szervezetet gyűjtőernyője alá rendezett több tucatnyi kisebb harcoló dzsihádista és afelé hajló egységet. Vezetője a Muszlim Testvériséggel kapcsolatban álló Ahmad Ramadán. Az aleppói tevékenységi terület mellett Hal-Hasszaka/Hasszake és a Szíriai sivatag törzsi vidékei felé terjeszkednek. Sajtóforrások szerint a MT aleppói, dzsihádista szalafiták felé hajló ága hozta létre. A 2012. július 13-án kiadott alapító nyilatkozatuk szerint a saríán alapuló iszlám államberendezkedést akarnak, de elismerik a vallási pluralizmust.

Az Igazhívők Részt Vesznek (المؤمنون يشاركون) szofisztikált nevű dzsihádista szalafita csoportot a dél-szíriai Deraá-ból származó, Afganisztánt, Boszniát, Szudánt megjárt Luajj Rusdí al-Zubí vezeti, aki az utóbbi helyen Uszáma bin Ládin munkatársa is volt.  Az Aszad-rezsim mellett fő ellenségének a libanoni Hezbollahot és Iránt tartja. És általában mindenkit, akik nem értenek velük egyet: 2012 áprilisában a FSA-hoz tartozó Rasztan környéki Ridzsál Alláh Zászlóaljjal (رجال الله) is összetűzött, vezetőjét, Amdzsad al-Hamíd-ot megölte – a FSA-t is ellenségének tekinti

Az Abdulláh Azzám Brigádokكتائب عبد الله عزام) névadója a palesztin dzsihádista, az afganisztáni szovjet-ellenes háború egyik fő személyisége, a nemzetközi dzsihádista mozgalom egyik alapítója, Bin Ládin mentora, akit 1989-ben megölték Pakisztánban.

A szervezet a globális dzsihádista hálózat része, több „nemzeti filiáléval” rendelkezik (Egyiptom, Libanon, Szaúd-Arábia, Pakisztán). Jelentős katonai és humán bázisa a dél-libanoni Ajn al-Halva tábor, ahol a Hezbollah déli fő riválisa, rakétatámadásokat is intézett már Észak-Izrael ellen.

Jelenlegi vezetője: Mádzsid bin Muhammad al-Mádzsid, szaúdi állampolgár, akit terrorizmus miatt körözik a hazájában, elődje az ugyancsak szaúdi Szálih al-Qaraví volt. Keményen fellép az Aszad-rezsim és szövetségesei, Irán és a Hezbollah ellen

A Szulajmán Harcos Egysége (Firqat Szulajmán al-Muqátila فرقة سليمان المقاتلة) nevű szervezetet 2011-ben hozta létre Abú Szulajmán al-Hamáví. Az alapító régi iszlamista ellenzéki családból származik, apja részt vett az 1982-es Hama-i ellenállásban, őt magát a szír titkosszolgálat többször letartóztatta

Szalafita-nacionalista csoportnak több ezer tagja van, a török határvidéken vannak logisztikai bázisaik. Tevékenységi területe alapvetően a Dzsabal al-Závija/Idlíb és részben Hamá környéke.

Az Iszlám Segítőinek Közössége Szíria Szívében (Tadzsammu Anszár al-Iszlám fí Qalb al-Sám تجمع أنصار الإسلام في قلب الشام ) nevű szervezet 2012. augusztusában jött létre több Damaszkusz környéki szalafita/dzsihádista csoportból. Ezek között az iszlamizmus a közös nevező. A legerősebb csoport az Iszlám Zászlóalj (لواء الإسلام), Damaszkusz környéke/al-Gúta, ez hajtotta végre 2012 júliusában a damaszkuszi Nemzetbiztonsági Hivatalban bekövetkezett robbantást, amelyben az elnök sógora Ászif Saukat és a védelmi miniszter, Dáúd al-Rádzsiha meghalt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr725174738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása