iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Öböl 22 (Heti sajtó - 2019. január 31.)

2019. február 15. 08:26 - politics&islam

 

Sajtó a parton

Mínuszosan, mínuszos kommentekkel, mit lehet olvasni a mai arab lapokban.

1. Szalmán bin Abdulazíz, szaúdi király meghallgatta a Korrupciós Ügyek Legfelső Tanácsa elnökének, édesfiának, Muhammad bin Szalmánnak a összefoglalóját a szervezet működéséről. Össz-vissz 106 milliárd dollárt sikerült "visszaszerezniük" a korrupt gazdasági/politikai/adminisztratív vezetőktől. - A pénz nagy részével persze már találkozhattak, révén ők osztották szét anno.

2. Jemenben a "Szövetségesek" (Szaúd-Arábia, az Emírségek, Bahrein, Kuvait, etc.) légi ereje újabb - s mint minden eddigi alkalommal: döntő) csapást mért a hauthista lázadók állásaira. - Az efféle hadijelentések annyira hitelesek, mint régen, egy másik háborúban a "rugalmas elszakadás"-ról kiadott közlemények. Mindenesetre az emírségi légierő bőszen gyakorlatoz. Pötyögtetés közben nézem, amint kötelékben emelkednek az Abu Dzabi melletti al-Dzafra légitámaszpontról s zajonganak a csodás tengeröböl felett. Hol oly nagy szeretettel rendezik mindig azt a bessenyeis borzadályt, a Vörös Bika lég-és zajszennyező, sportnak nevezett értelmetlenséget.

3. A teljes emíri politikai spektrum felháborodott azon, hogy Mohamed Ali Dzsaferi, az iráni Forradalmi Gárda vezetője látogatást tett Abú Múszá szigetén. Amit Irán megszállva tart. - Több, mint negyven éve; még a sah ideje óta. Meg egyébként az Öböl ezer évek óta ütközőzóna.

4. Irakban szunnita vallási vezetők azzal vádolják az állami Síita Vallási Alapítványt, hogy erősen szunnita többségű területeken igyekszik lenyúlni szunnita alapítványi földeket, ingatlanokat, köztük mecseteket. Most Ninive került célkeresztbe. - A felekezeti frontok - várhatóan - egyre északabbra húzódnak.

5. Az Arab Liga megerősíti: támogatja a palesztin népet és a '48-as határokon belüli - értsd: izraeli - arabok védelmére szólítja fel az ENSZ-t. - Amikor - éppen harminc éve - először láttam az Arab Liga csökött kis székházát a kairói Tahrír téren az orwelli Mugamma brutális tömbje árnyékában, mondottam magamban: helyre kis ház egy helyre kis szervezetnek. Azóta tudom: a Liga a világ legsikeresebb levegőmasszírozó nemzetközi konglomerátuma.

6. Az alakuló (mindig alakuló) palesztin kormányt bojkottálja a két ősöreg szervezet, a Népi Front Palesztína Felszabadításáért és a Demokratikus Front Palesztína Felszabadításáért. - Hát ehhez... Monty Python...

7. Kairóban a bíróság 17 férfit ítélt szigorított börtönre terrorizmus vádjával. Heluán környékén szerveztek csoportot, Ikhván/Testvériség Fegyveres Bizottságok néven. - Biztos így volt. De ami még biztosabb, a Szíszí-kormányzat viszi tovább a nasszeri-szádáti-mubáraki örökséget. Utoljára nagy változás arrafelé talán Kleopátra királyasszony halála környékén esett meg.

8. A Fülöp-szigeteken négy napja felrobbantottak egy templomot. Tegnap meg egy mecsetet. A hatóságok mindenkit letartóztatnak. - Sejthetjük, mi lesz... Dutertével ujjat húzni...

9. Dzsibuti partjainál huszonnyolcan vesztek a vízbe, amikor elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó. - Az Arab-félsziget és Afrika Szarva közötti Báb al-Mandeb-szoros csendes, nem látványos mellékszíntere a menekültútvonalaknak. Pár ezren fulladnak itt a vízbe évente.

10. A mongol parlament lemondatta elnökét - korrupció miatt. - Mongólia messze van.

11. Az utolsó negyedórában akadtak meg a libanoni kormányalakítási tárgyalások. - Mindig az utolsó negyedórában.

12. Sport: Katar lealázta a házigazda Emírségeket az Ázsia Kupa elődöntőjében (4:0). A globális nacionalizmus itt is hódít. Az emíri sajtó a Rijád parancsára az Öbölből kiközösített Katar válogatottját a honosítások miatt gyükértelen zsoldoscsapatként jellemezte. - Tavaly egyes (talán) magyarságkompenzációs szindrómában szenvedők - köztük a közsajtó - szerették a világbajnok franciákat leszedettvedettezni. Míg, ugye, a gén-tiszta horvátok. De ne legyünk szigorúak: van a politikai meg az etnikai/kulturális nemzet-fogalom. Összeegyeztethetetlenek.  

Mindenesetre a másik ágon volt egy kis vigasz: Japán 3:0-ra verte a főmumus Iránt. Így aztán a holnapi döntőben Rijád vonalát követve mindenki Japánnak szurkol majd.

Ps. Ja, és nem tudom írtam-e már, mennyire utálok szélben napilapot olvasni.

Pps. A döntőben Katar 3:1-re lelépte Japánt is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr6814624498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása