iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Balkán, '18 október 21 - A nemzeti hős

2018. november 17. 08:48 - politics&islam

 

De kié - mondhatnók. Pitu Guli személye és története leginkább arra jó, hogy rámutassunk: a Balkánon semmi sem egyszerű.

Pedig jó.

A képen látható lovas 1865-ben született az Oszmán birodalom egyik balkáni kisvárosában, Krushevoban. Ami történetesen ma (nemsokára talán Észak-) Macedóniában, aromun családból. Abba most nem mennék bele, hogy mi fán teremtek s teremnek az aromunok (aromán), mert az elméleteknél csak az egyes népek irántuk való kisajátítási vágya lehet több.

(Nyolcvannyolcezren vannak. Vagy - szerintük - másfél millióan. Élnek Görögországban, Albániában, Szerbiában, Bulgáriában és Szerbiában. Meg persze Macedóniában. S ezen országok minden vezető nációja igyekszik a maga nemzetébe szuszakolni e újlatin nyelvet beszélő ortodox vallású népcsoportot. Mindegy is; hősünk aromun volt és kész.)

S mint a mesében: szegény gyermekkor, elnyomás, fiatalon lázadás. Az 1880-as években a Balkánon - az orosz és osztrák aknamunkáktól nem függetlenül - egyre gyarapodó felkelések egyikében vett részt Guli, ezért a kies Fekete-tengeri török riviéra egyik hangulatos városába, Trabzonba száműzték.

Amikor onnan a századforduló előtt visszatért a Balkánra, ott már javában aláfűtöttek az üstnek. Tagja lett a Belső Macedón Forradalmi Szervezetnek (amit leginkább az angol mozaikszóval IMRO-nak neveznek). Ez egy alapvetően bolgár kezdeményezés volt az akkor még oszmán fennhatóságú nyugat-bolgárnak tekintett terület felszabadítása érdekében. Az organizáció bolgár neve: Internal Macedonian Revolutionary Organization (Вътрешна Македонска Революционна Организация (ВМРО).

Persze a később létrejött (és a mai) macedón történetírás szerint ez egy proto-macedón nemzeti szervezet volt, így van annak becsületes macedón neve is: Внатрешна Македонска Револуционерна Организација.

A bolgárok szerint a macedónok (persze ezek a mai szlávok, nem a Fülöp meg Sándor-korabeliek) gyakorlatilag nyugat-bolgárok, kik a bolgár nyelv egyik dialektusát beszélik. Tulajdonképpen ezekkel a történelmi és nyelvi tényekkel szemben majd' az itt nem véletlenül túlhájpolt Josip Broz&Company ment szembe; belső hatalommegosztási szándékkal léptek rá a "csináljunk macedónokat" gázra. Volt ennek mindenféle vetülete, többek között még az is, hogy a macedón ortodox egyházat autokefállá tették. A mai nacionalista jobboldal egyébként egy az egyben viszi tovább annak a szervezetnek a nevét (VMRO), amelybe tehát Pitu Guli belépett.

Aki aromun volt.

1903-ban részt vett az úgynevezett Ilindeni felkelésben. Nos, ezt is minden résztvevő (bolgárok, görögök, macedónok) szeretik úgy beállítani, hogy az a saját nemzetépítésük része volt.

Pitu Guli, aki meg aromun volt, az 1903 augusztus 3-án kikiáltott Krushevoi Köztársaságot védte. Ennek a proto-entitásnak a jelszava így hangzott: "Свобода или смърть!" (Szabadság vagy halál!) A második opció jött be.

Kilenc nappal a köztársaság kikiáltása után, augusztus 12-én a döntő medvekői (Mečkin Kamen) csatában Pitu Guli negyven társával együtt hősi halált halt.

Másnap megszűnt a Krushevoi Köztársaság.

 44878342_1894587187257040_8310857053149069312_n_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr514375989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása