iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A vandálok földjén 9

2018. augusztus 16. 04:26 - politics&islam

 

Relációanalízis

Nagyon bírtam föcifakton. Ilyenekkel egzecíroztatott minket az egyetemről frissen kikerült tanerő, aki hamarost levitorlázott iskolánkból az ifjúságvédelemhez. Remélem, tudjuk, hogy ez mit jelent.

Kedvencem volt az "igaz-igaz, összefüggés nincs". B.

Valahogy ezt a választ adnám arra a helyzetre is, hogy az iszlám első nagy terjeszkedési hulláma miért nagyjából ugyanakkor ért véget keleten s nyugaton egyaránt.

Keleten, pontosabban Közép-Ázsiában 751-ben állították meg a muszlim/arab (s vele szövetséges tibeti!) seregeket a Talasz-völgyben. Öt éve jártam ott, megemlékeztem.

Két évtizeddel korábban pedig megesett a Charles Martel-féle csata: Martel Károly legyőzte az andalúziai helytartót, Abdurrahmán al-Gáfiqít. Ez utóbbi ott is hagyta a fogát a csatatéren. Poitiers mellett. Vagy Tour-nál. Esetleg Chatellerault-nál. Mindenesetre frank földön.

Sokan és sokat tűnődtek azon, vajon miért az - időbeli - egybeesés. A válaszokat már a középkori muszlim historikusok is tárgyalták. A felhozott okok közül néhány:

- Az elerőtlenedő központi - omajjád - hatalom.
- A belső törzsi és etnikai feszültségek erő-elvonásai.
- A maválí-probléma (lásd a néhány nappal ezelőtti posztot).
- A hódítási akciórádiusz korlátai.
- A szokatlan természeti környezet blokkoló hatása (sic!).

Valamilyen szinten valamennyi tényező szerepet játszhatott. Miként az a tény is, hogy a muszlim hódítók e két helyen találták szembe magukat valóban jól szervezett és stabil államalakulatokkal. Korábban Perzsia megrendülőben volt, el is veszett az iszlám hódítás első hullámának csapásai alatt. Bizánc - bár válságát élte - volt annyira szervezett, hogy még nyolc évszázadig kibírja - így arrafelé is a 8. században fulladtak ki a fath-háborúk. Kína és az éppen Charles Martel által újjászerveződőben lévő frank állam még nagy falatnak bizonyult az iszlám számára.

S bár ez a két államalakulat soha nem került a dár al-iszlám-ba, az iszlám terjesztésének - noha időnként a fegyvereknek is jutott szerep - új eszközei kerültek alkalmazásra, mint a kereskedelmi kapcsolatokkal együtt terjesztett szúfizmus. Ezzel a metódussal terjedt el később az iszlám számos vidéken, Nyugat-Afrikától Indokínáig.

Ps. Közel a hazai gyepűkhöz. Sötétebb lett.

37592960_1760273327355094_134430264456642560_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr4614182393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása