iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanon választ 2 - Cui prodest

2018. április 08. 07:21 - politics&islam

 

1814 novemberében az Egyesült Államok - hetven évével sokáig a legöregebb - alelnöke látogatást tett a fiatal állam ugyancsak öreg "kincstárnokánál", Joseph Nourse-nál. Ott aztán jól megfázott, lebetegedett, hazament és meghalt.

Szép kis karrierje volt, akárcsak az Alapító Atyáknak általában. Volt ő is majdnem minden, de végül nevéhez - bár nem ő találta ki - a "nagy politikai választási térképrajzolgatás" tapadt. Elbridge Gerry "szalamandrája" azóta is a politikai haszonszerzés/hitványság (lehet választani) szinonimája. Hadd ne mondjam, a gerrymandering természetesen nálunk is dívik.

No és hát Libanonban.

Ahol mindezidáig nem volt két egymást követő parlamenti választás azonos választási törvénnyel és választókörzetekkel. Most is új van. Néhány rövid gondolat arról, minek és kinek jó ez.

Nagy vonalakban: az egyre fogyatkozó számú és arányú keresztény - elsősorban maronita - közösségnek és az Irán-szövetséges Hezbollah/حزب الله-vezette politikai szövetségnek.

S hogy feloldjam a két "kedvezményezett" között esetlegesen odaérzett diszkrepanciát: nézzük a közös halmazt. A "Március 8-a Mozgalom" (ez a Hezbollah-szövetség egyfajta elnevezése az első nagy közös tüntetés mián, egyszer majd erről is) keresztény szárnya, a Michel Aún/Aoun-féle Szabad Hazafias Irányzat (Free Patriotic Movement/FPM/التيار الوطني الحر), amely a legerősebb maronita/keresztény erő az országban, s ezt a társadalmi súlyát sem a 2005-ös, sem a 2009-es választásokon nem tudta teljesen realizálni. A hosszas huzavona után elfogadott új választási törvény most neki kedvez.

Mondhatnánk: még jó, hiszen a az FPM vezetője tavaly óta az ország köztársasági elnöke. Ez igaz, de Libanon politikai-konfesszionalista struktúrája igen különleges.

Mindenesetre most a maroniták lakta körzetekben mondjuk 8000 szavazat elég lehet egy mandátumhoz. Egyes szunnita-síita többségűben meg 27000 kell. Ki van ez találva

Azért a mostani választási törvényt mások is kihasználhatják, köztük éppen a Hezbollah legfőbb maronita ellenfele, a Libanoni Erők (القوات اللبنانية) vezetője, a sittes Szamír Dzsadzsa/Geagea.

Vagy más.

A lényeg: bárki vezesse az országot, addig nincs baj, amíg van zaataros-sajtos manaqís.

Meg kávé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr7813804176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása