iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Zsidók Kuvaitban 2

2018. február 10. 11:15 - politics&islam

Ma

Zsidók Kuvaitban 2

James Capper, az East India Company (EIC) munkatársa, utazó (az eufemizmus a "gyarmati ügynök" fogalom elfedésére szolgál) 1778-ban Szíriából Baszrába menet ez utóbbi városnál egy 62 tevéből álló karavánnal találkozott, amelyet egy Rubin nevezetű aleppói zsidó kereskedő küldött Kuvaitba.

Mindez nyilvánvalóvá teszi, hogy a Legalsóbb Mezopotámia a közel-keleti kereskedelem - egyik - fókuszába(n volt s) került, és a virágzó aleppói zsidó közösség is kapcsolatban állt vele.

Hogy a karaván célpontja a kuvaiti zsidó közösség lett volna, nem tudjuk. Az 1773-ban idemenekült közösség folyamatosságára nincsenek írásos bizonyítékok; bizonyára sokan visszaköltöztek megszokott városukba Baszra 1776-os "felszabadulása" után.

Ugyanakkor hamarosan felértékelődött Kuvait szerepe - a bizonytalan dél-iraki helyzet miatt 1793-1795, majd 1821-1822 között Baszrából ide települt át az EIC regionális központja, ami a távolsági kereskedelemben fontos szerepet vivő közel-kelet zsidó közösségek figyelmét nem kerülhette el.

Mindenesetre néhány évtized után, 1865-ben az EIC-rezidens már arról ír, hogy Kuvaitban hosszú ideje letelepedett zsidó kolónia él (minimum 50 férfi taggal), amelynek tagjai szabadon gyakorolhatják a vallásukat. Ekkor már nem csak iraki gyökerű zsidókról beszélhetünk: számosan a dél-perzsiai Búsehr városából költöztek a mai Kuvait területére.

Ez a közösség sem lehetett stabil létszámú, miután 1894-ben az Irak területén működő amerikai protestáns misszió vezetője, Samuel Zwemer mindösszesen 10 főről ír, majd ez a szám 1904-re már 60-ra ugrik. A századforduló után következett aztán egy nagyobb beköltözési hullám (elsősorban ismét Baszrából és Búsehrből), így a 20. század második évtizedére már 200 fős zsidó közösségről beszélhetünk.

Az 1VH végére már 200 család (hozzávetőlegesen 800 fő) alkotta a kuvaiti zsidóságot. E szignifikáns növekedésnek több oka volt. Elsősorban a háború következtében Irakban megromlott gazdasági körülmények késztettek sokakat a távozásra.

(Ne feledjük: a brit csapatok '16-'17-es iraki kalandja/betörése komoly következményekkel járt a Folyóköz társadalmának hétköznapi életére. Ismét csak: nézzünk utána az 1VH közel-kelet frontjainak!)

A betelepülést segítette továbbá az a tény, hogy Kuvait területe felett már nem rendelkezett az oszmán állam, így számosan, akik az iraki vilajetekben el akarták kerülni a sorozást - vagy mint a katonai szolgálat alól felmentett, de adófizetésre kötelezett zsidók esetében - a dzsizje megfizetését, sokan választották a Kuvait területére menekülést.

A háború után - bár még voltak újonnan étkezők Irakból - megkezdődött a lassú kivándorlás Palesztinába. 1933-ra már csak 161-en maradtak.

Ekkorra azonban kialakult egy, immár generációk óta itt élő gazdasági-kulturális elit; a következő potentátok családtagjai: Saleh Sassoon Mahlab (ő a "közel-keleti Rothschildok"-nak nevezett Sassoon-család leszármazottja volt, amelynek emelkedő csillagzatját Sassoon ben Saleh indította útnak Bagdadban a 19. század elején), Jaqob Ezra és Yusuf Kuvaiti (ők hárman az induló olajiparban is érdekeltek voltak) vagy a bőrkereskedő Yahya Afgani. További ismert családok a 20. század első évtizedeiből: a Khoja, a Samuel, a Saul, a Hizkiyel, a Yaqub és az Eliyahu.

S most jöjjön, amit csak a történelem iránt érdeklődők deviáns egyedei kedvelnek, a gazdaságtörténet. Kicsit.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr2913650266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogen 2018.02.11. 15:42:51

Egy kis illusztráció a Magyar Földrajzi Múzeum gyűjetményéből: Moszul, főút karavánnal

www.fortepan.hu/?view=query&q=f%C5%91%C3%BAt&lang=hu&img=95110
süti beállítások módosítása