iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Felelősség

2017. június 02. 22:56 - politics&islam

 

Alig másfél hete Isztambulban arról beszélgettem ottani ismerőseimmel, hogy mennyire is nevezhetők felelős vezetőknek az aktuális közel-keleti (arab) politikusok. Jókat sétálgattunk az enyhe sztambuli tavaszban, s órákig csevegve ereszkedtünk le Mecidiyeköyből a Boszporusz-parti Kadiköybe, vagy lézengtünk Üsküdarban. Sütött a nap, korzózott (és zabált) a tömeg, a Polis pedig megsokszorozott humánerővel figyelt. Volt egy érzésem, hogy nem annyira a potenciális terrorcselekmény elhárítására, mint inkább arra, hogy nehogy valaki nyelvére vegye a hatalmat. Beşiktaş felett a mostani politikai elit számára veszélyes (értsd: a világias kemalizmus fellegvárának számító) Taxim környékén és az İstiklal caddesin vízágyús kocsi, mindenféle ráccsal-tolóekével felbuherált járművek, rohamrendőrök őrizték a nyugalmat. (Van arrafelé egy török-német kávézós könyvesbolt. Ajánlanám mindenkinek, akit érdekel a Törökországról és a Közel-Keletről szóló német tudományos irodalom, meg szereti a jó kávékat. Ne hagyjuk ki!)

A fent feltett kérdésre egyértelmű volt a válasz: semennyire. Szervilizmus, aktuális érdek szerinti igazodási kényszer jellemzi az arab vezetőket, meg a lépten-nyomon hirdetett saját ideológia folyamatos áthágása, amit megengedően még talán pragmatizmusnak is lehetne nevezni, de.

Donald Trump szaúd-arábiai látogatása óta megy Katar ekézése. A katariak részéről meg a mosakodás. Holott arrafelé, az Öbölben igazán sokakra ráférne egy kis tisztálkodás.

A dohai dinasztia ellen már mindenki bekapcsolódott, aki számít egy kis pénzre abból az irányból. Például a minap Khalífa Haftar, a legbefolyásosabbnak tartott líbiai vezető, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (الجيش الوطني الليبي) parancsnoka – egyébiránt a Nyugat szempontjából a legpotensebb politikus –, támadta és terrorizmus-támogatással vádolta meg a katari vezetést. Szerinte az összes Líbiában tevékenykedő radikális iszlamista csoport mögött Doha áll, mint a térségbeli szélsőséges terrorizmus fő támogatója. Onnan érkezik az országban tevékenykedő szudáni, csádi, afrikai és más arab országokbeli csoportok számára a pénzügyi támogatás. 

Mondta, mert most ez az elvárás – elsősorban Rijádban. Ahonnan azért – ne legyünk naivak – ugyancsak dől a lé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr4512560577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása