iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Újabb Balkán 8 - Aqálím

2016. június 11. 21:36 - politics&islam

 

Tudjuk (így, hasonulás nélkül, betűhíven, ahogy anno Kádár apánk ejtette volt). Szóval tudjuk (?), Dokucsájev fedezte fel az éghajlati-növényzeti-állatvilágbeli stb. övezetességet a földgolyón. Nem tudom, nevezett orosz tudósnak volt-e ismerete mondjuk (Kádár!) a görög földrajztudományról, cumbájspíl egy Ptolemaiosz nevű emberről vagy az arab nyelvű idevágó évszázados szakirodalomról. Mondanék egy példát: Ahszan al-taqászím fí maarifat al-aqálím, bizonyos al-Muqaddaszí műve a 11. századból. Magyarítva a cím: Az övezetek ismeretének legjobb felosztása. Ajánlanám Dokucsájevnek. Meg a mai olvasóknak. Ha még vannak ilyenek.

De amiről. Koszovó már a világ azon részébe tartozik, ahol a homo sapiens sapiens populációjának hím egyedei ízlésesen hordják az öltönyt. Nem tudom, e mögött mi áll, de valahol a Vajdaság magasságában van az öltönyviselési zónahatár. Attól északra (rajtunk), mint tehénen a gatya. Tessék megnézni saját notabilitásainkat, de egyszerűen csak a tükörképünket. (Tisztelet az arra méltó kivételeknek!) Innentől "lefelê és keletre" meg rém egyszerű eleganciával öltözik az üzletember éppúgy, mint a nyugdíjas bácsika.

Hogy az arabok egynémelyikéről (például a libanoniak) ne is beszéljek. Vagy az irániakról. S ennek kapcsán érdekes, hogy a perzsa kultúrájú tádzsikok is (elsősorban a városiak) tudnak öltönyt viselni, még hetven èv komenista konfekció-uralom ellenére is. Az özbegeken meg a kirgizeken meg... Mint rajtunk.

De jó, ebben is öszveérünk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr1008794320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása