iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Újabb Balkán 1 - Nagy Sándor a lovát ugratja

2016. június 07. 22:49 - politics&islam

 

Most véget ért egy hetes kis balkáni körutam közben született pár gondolat (Facebook-remix). 

Ganz unten. A magas észak után - rövid levegővétellel - immár Európa lágy altestében. Bár ezt az itt élők biztos kikérnék maguknak, de egy balkáni illetőségű személy (minthogy hazánk egyre inkább azzá lesz) talán megengedhet magának ilyen kijelentést a Balkánról.

Majd többször és hosszabban, mint most egy kicsiny kávéházból a Vardar-folyó partján, csak az első blick Macedóniáról. Arról az országról, amelyet 27 éve szondázok, rezignáltan állapítván meg: itt sem haladnak sehova.

Most sétáltam át a szkopjei etnikai határon a Vardar Kamen most-ján s nézem ezt a hihetetlen építészeti zagyvalékot, ami identitásképző szándékkal itt szülesztetik.

A város szoborparkká "nemesült", a makedón birodalom dicsőségére. Erről is majd hosszabban később, most ámuljunk Nagy Sándoron, amint kardjával kelet felé suhint.

Ez a suhingatás errefelé szimbolikus értelmű. Gondoljunk Jellasic bán zágrábi hadonászásaira (szobra lassan körbeér s a világ valamennyi égtáját - meg persze Pestet és Belgrádot is - megillette már).

III. Alexandrosz a folyó parti Makedonija téren ágaskodván kelet felé mutat. Így aztán még arra is számíthatunk az újjáélesztett macedón neonacionalizmus nyomán, hogy a szkopjei vezetés bejelenti igényét Szúzára (hol a Sándor a bazi nagy görög-perzsa lagzit vezényelte le) s mondjuk Perszepoliszra (mit meg felégetett).

Szép lenne: ripsz-ropsz itt volna a Közel-Kelet. Ja, az már régóta itt van. (S nem a menekült-ügyre gondolok.)

1.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr988787638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása