iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Iskolaügy (Isztambuli benyomások 8)

2016. április 27. 06:07 - politics&islam

 

Azonnal - aktuálisan - a Spotlight jutott az eszembe. Itt is kulminálódik ugyanis egy pedofil-botrány, igaz ez nem egyházhoz kötődik (mivel az errefelé nincs), de a vallási intézményrendszer nem mentes tőle.

Egy általános (!) iskolában ért tíz rendbeli molesztálás 10 és 12 év közötti fiúgyermekeket. Az cselekményfolyam még 2012-ben kezdődött és a gyermekek családjait képviselő ügyvéd szerint több mint egy évig tartott.

A mult csütörtökön kezdődött az 54 éves tanár pere. A részletektől eltekintenék (bár a miénkhez hasonlóan általánosan elbulvárosodó török sajtó sokat csáncsog rajta); az ügyész 600 év börtönbüntetést kér a vádlottra. Az ügy - miként mindenütt az ilyesfajta cselekedet - nagy port kavar, az itteni eset különlegességét pedig az adja, hogy az iskola az Ansar Alapítvány felügyelete alá tartozik, amely a kormányzó iszlamista Igazságosság és Fejlődés Pártjához (AKP) köthető.

El is kezdődött a haddelhadd az iszlamisták és a szekulárisok között - a szokásos szélsőségekkel. Míg az előbbiek a szekulárisok által preferált nyugati szokások és hatások következményeinek tartja a tanár viselkedését, Atatürk örökösei az efféle esetek általános melegágyainak tartják az álllami rendszerből kivett vallási alapítványok által működtetett iskolákat.

Az AKP-s oktatási miniszterasszony vehemensen védelmébe vett az imkriminált oktatási intézményt, míg az országot jelenleg éppen az államelnöki székből irányító Receb Tayyib Erdogan stílusosan (?) egy ankarai iskolában tartott beszédében okított: az Ansar Alapítvány igenis jó munkát végez,sokat tesz a társadalom vallási újjáébredéséért. És egyébként is másfél millió tanuló iratkozott ilyen iskolákba.

A szekulárisok meg az összes ilyen intézmény bezárást követelik. Mozgalmuk a "SIMDI ENSARI KAPATMA VAKTI"-jelszóval kampányol. Az ítélet - szakértők szerint - bizonyosan életfogytiglan lesz. Az iszlamista-szekuláris párharc pedig tovább folytatódik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr168660412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása