iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Jemeni diplomácia

2016. március 10. 04:53 - politics&islam

 

A jelenleg a hauthisták felügyelete alatt álló jemeni hírügynökség (SABA) arról tudósít, hogy a (hauthista) kormány hétfőn Náif Ahmad al-Qánid személyében nagykövetet delegált Damaszkuszba, és - megerősítve a "hivatalos elismerést" - a legmagasabb diplomáciai szintre emelte az Aszad-kormánnyal való viszonyt. Merthogy a hauthisták által elzavart és most szaúdi segítséggel visszajövőben lévő volt/jelenlegi/jövőbeli(?) elnök, Abd Rabbuh Manszúr Hádí-féle vezetés anno az ellenzék mellett tett le a voksot.

Az új nagykövet fontos személy az Irán-orinetációjú hauthista szövetségesi hálóban. Qánid a választott parlamentet 2015 februárjában feloszlató Forradalmi Bizottság (اللجنة الثورية) helyettes vezetője, a Jemeni Arab Szocailista Újjászületés/Baath Párt (حزب البعث العربي الاشتراكي - قطر اليمن) elnöke és az utóbbi időben a hauthista vezetés - mondjuk így - csúcsdiplomatája -, aki folyamatosan ingázott Szanaá/Szaada, Teherán, Damaszkusz és Bejrút között.

Jemen - még a "kitavaszodás" előtt kinevezett - damaszkuszi nagykövete 2011-ben mondott le, miután csatlakozott az Ali Abdullah Szálih elnök távozását követelő ellenzéki megmozdulásokhoz; azóta ügyvivővel működött a nagykövetség. A szíriai kormány viszont mindvégig fenntartotta szanaá-i képviseletét, még akkor is, amikor a legtöbb misszió elhagyta a hauthisták elfoglalta fővárost.

A hautista vezetés mindeddig csak belpolitikai tisztségekre nevezett ki saját kádereket (például lecserélte a korábbi tartományi vezetőket). Most fordul elő először, hogy vezető diplomáciai posztokra jelölt valakit, amivel igyekszik nemzetközi legitimációját erősíteni.

Iránnak tetszik a dolog, írják helyi elemzők - hiszen a lépés nem jöhetett volna létre Teherán rábólintása nélkül. Szaúd-Arábia meg tiltakozik. És várhatóan újabb egységeket küld majd a déli baráti államba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr758453716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása