iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Kozephatalmak kozepette 4 - Oman - A Philby-saga (Konyvekrol 11)

2016. január 19. 15:18 - politics&islam

 

Zufar-Zofar-i maganyomban estenkent olvasom a Kim Philby-rol lehuzott legujabb bort. 

Es csodalkozom. 

Ez a mu is azt kutatja, mi volt az irgalmatlan nagy arulas titka. Es ehhez is utoszot irt a megcsalt jobarat, az irozseni, John LeCarre. Mikent peldaul ahhoz a sajat konyvehez is, amelyet ugyancsak Pilby arulasa ihletett (Arulas/Suszter, szabo, baka, kem - a Karla-trilogia elso resze). 

LeCarret megertem. Philby arulasa, majd dezertalasa es teljes kitatalalasa a szovjetnek az o ez iranyu palyafutasanak is veget jelentette. De akkor lett volna-e belole ilyen kivalo iro. Kotve hiszem. 

De a lenyeg. Philbyt is az elit egyetemi korkben szervezte be a KGB elodje. Es a harmincas evekben a baloldalisag volt a szalonkepes ertelmisegi mainstream lazadas fo utja. A birodalombol valo kiabrandulast pedig kisse otthonrol hozta. 

Apja St.John Philby Abdullah neven volt a bit hirszerzes embere a Szaud-csaladnal az elso vilaghaboruban. Ezzel egy idoben Th.E.Lawrence-szel. Arabiai Lorinc meg a Szaud-hazzal rivalis hasemitakat gyozkodte - sikeresen - az oszmanok elleni fellepesre - onallo allamot igerven nekik. 

Tudjuk (mily szepen ejtette ezt a szot hasonulas nelkul annak idejen Kadar elvtars!), mindkettojuket atvertek, egyseges arab allam nem jott letre, a hasemitak vegul Irakban is Transzjordaniaban vigasztalodhattak, a Szaud-familia pedig vegul - a tortenelemben harmadszor - vette kezebe a sorsat: ebbol szuletett meg Szaud-Arabia a harmincas evekben. 

Abdullah Philby pedig - Lorinchez hasonloan - erosen kiabrandult a birodalombol. Ot nem erte motorbaleset, mint sportman tarsat, Szaud-Arabiaban es Libanonban eldegelt, megerven a "Kozel-Kelet Svajcanak" fellenduleleset. Es irt egy marha izgalmas oneletrajzot 

Ezt csaknem evente kiadjak arab - eslsosorban szaudi - kiadok. Olvasasa idejen Libanonban tobbszor kimentem a Baszta-negyed muszlim temetojebe a sirjahoz. Ott volt a szelleme. 

(Macintyre, Ben: Kem a csapatban - Kim philby es a nagy arulas, Budapest, Gabo, 2015.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr118285996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása