iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Kozephatalmak kozepette - Oman 3 Massag

2016. január 16. 18:39 - politics&islam

 

Oman igencsak elut a felsziget tobbi orszagatol. Nemcsak felekezetisegben (ibaditak) vagy etnikai osszetetelben (az "oslakosokrol" szolvan:  az alapnepesseg fele-fele reszben eszaki es deli arab), de eppen az alabb vazolando gyarmatosztas miatt eros a kelet-afrikai es az indiai szubkontonensrol erkezo hatas is. Oman abban is kulonleges, hogy bar lakoi megoriztek egyfajta arab "ariszokratikus attitudot", ami a beduin kulturalis erzulet mellett az arab, mint kivalsztott nyelv (a Koran nyelve) tarsadalmi szintu ontudata, masresztviszont szinte nyoma sincs a felsziget szunnita lakossaganak nagy reszere jellemzo onertekelesi zavarnak. Hogy egyszerubben fogalmazzak: meg az olajtol megreszegedett kogazdag retegeket is athato Minderwertigkeitsgefuhlnek. 

Mert az bizony - barmennyire is tagadjak - letezo eleme a felszigeti (na jo, leszukitve elsosorban a monarchikus) tarsadalmak jellemvonasainak - hogy ki ne keveredjek e kis hamvasi nemzetkaratkerologiabol. 

Az omaniaknak azonban - irjak az omani szociologusok - "jot tett" a 17-19. szazadi gyarmatositas. Ennek folyomanyakent - megtalalvan a gyorsan lehanyatlott regiobeli portugal/holland es felemelkedoben levo brit gyarmatositas kozotti hezegokat - az omani uralkodok kiterjesztettek hatalmukat Kelet-Afrika csaknem 3000 kilometeres partvidekere, ahol leszarmazottjaik, Zanzibar szultanjai a 20. szazad kozepeig tronjukban uldogelhettek - igaz egyre inkabb valos hatalom nelkul.

De voltak telepeik a Perzsa-obol mindket oldalan vagy az indiai felszigeten. Ez utobbi helyen hivatalosan csak a mult szazad hatvanas eveiben szunt meg a jelenletuk. 

(Es akkor meg nem beszeltunk arrol, milyen fontos szerepet jatszottak az omani partokrol indulo kereskedok es/vagy szufik Delkelet-Azsia - elsosorban Indonezia - eroszak nelkuli iszlam hitre teriteseben. Ez is elo hagyomany Omanban. Es akkor tenyleg nem megyek vissza a tobbezer eves kereskedelmi multra...)

Szoval - igy a helyi tarsadalomtudosok - az omaniak is birodalmukat vesztett birodalmi tudatukat azonban valamikeppen megorzo nep maradtak. Akik az elmult csaknem fel evszazados - elsosorban az olajnak, de egyre inkabb nem csak annak koszonheto - gazdasagi prosperitas soran konnyen fogadtak a joreszt a volt gyarmati teruletekrol erkezo vendegmunkas milliokat. Aki kozul sokan mar a "birodalomepites" ota jelen vannak. 

Az omaniak ilyenforman az Arab-felsziget britjei - mondhatnank. Es bar a mai allami struktura kiepitesenel a tobbi kalozparti emirseghez hasonloan ott sertepelteltek a britek, megis sokban mas palya ez a belso fejlodes soran megszuletett uj monarchiak sorsahoz kepest. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr778278114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása