iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Seregrendezés

2015. október 17. 05:06 - politics&islam

 

A minap temették Hoszejn Hamadání tábornokot, a Szíriában harcoló iráni egységek parancsnokát, aki bő tíz napja az Aleppó melletti harcokban hunyt el. (Utolsó interjújában részletes körképet ad a szíriai helyzet nemzetközi konstellációjáról – iráni szemszögből.) Ennek kapcsán került előtérbe erőteljesebben a regionális iráni katonai szerepvállalás – és nem csak Szíriában, ahova a napokban érkezett újabb 1000 fős szárazföldi kontingens erősítvén az orosz légitámadásokkal összehangolt az ellenzéki erők ellen irányuló Aszad-párti offenzívát.

Teherán – miként az politikájában eddig is megszokott volt – messzebbre tekint. Például egy bárhol bevethető nemzetközi beavatkozó alakulatot szervez, regionális ambíciói további támogatására. A jelenleg 7000 fősre tervezett kis hadsereg igazi nemzetközi brigád lenne. Gerincét

  • az iráni Forradalmi Gárda (IRGC – سپاه پاسداران انقلاب اسلامی),
  • a libanoni Hezbollah (حزب الله )
  • és a szíriai alavita Győztesek Brigádjai (سرايا الغالبون) szervezet által delegált elit harcosok alkotnák.

Ezekhez további egységek csatlakoznának a Teheránnal szövetséges iráni síita milíciákból. Ez utóbbiak

  • a Badr Brigád (فيلق بدر),
  • az Igazság Népének Csapatai (عصائب أهل الحق),
  • a Béke Brigádok (سرايا السلام),
  • az Alí Imám Brigádok (كتائب الإمام علي),
  • az Igaz Ígéret Zászlóalj (الوعد الصادق),
  • az Iraki Hezbollah Brigádok (كتائب حزب الله العراق),
  • a Mártírok Ura/Legfőbb Mártír/Huszajn Brigádok (كتائب سيد الشهداء),
  • Al-Khurászání Elit Csapatai (سرايا طلائع الخراساني),
  • Muhammad Báqir al-Szadr Erői (قوات محمد باقر الصدر),
  • az Abú’l-Fadl al-Abbász Zászlóalj (لواء أبو الفضل العباس),
  • a Huszajn Imám Zászlóalj (لواء الإمام الحسين).

Ez kiegészülne Afganisztánból verbuvált és jól kiképzett síita (hazara) harcosokkal. Ott egyébiránt a Qomban élő afganisztáni síita mardzsa’ Mohammed Ászef Mohszeni nagyajatollah szíriai harcra kötelező fatvája nyomán Teherán jó ideje folytat kiképzéseket, sőt az afgán síita fegyveresek már eddig is részt vettek elsősorban dél-szíriai bevetéseken, s eddig mintegy százan estek el az összecsapásokban.

Afganisztánban legalább 2012 óta folyik az IRGC által felügyelt katonai kiképzés a hazarák körében, aminek eredményeképpen már több száz síita harcos vett részt onnan a szíriai háborúban. A kiképzett hazara fiatalok nemcsak anyagilag járnak jól, hanem családjukat is áttelepíthetik Iránba, amennyiben vállalják a szíriai frontszolgálatot. Kezdetben az Abú’l-Fadl al-Abbász Zászlóaljba (لواء أبو الفضل العباس) sorozták őket, később azonban saját egységeket alkottak

E két utóbbi szervezetből, amely a hírek szerint az IRGC-felügyelte Afganisztáni Hezbollah (حزب الله أفغانستان) gyűjtőernyő alá tartoznak, ugyancsak toborzódnak harcosok az említett nemzetközi egységbe.

Az új formáció talán már a mostani orosz légicsapásokat követő Aszad-Hezbollah-Irán offenzívában szerephez juthat, de Teherán szándékai szerint „gyors reagálású egységként” a régió többi tűzfészkébe is elrepíthető lesz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr587967702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása