iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A szélen

2015. szeptember 21. 23:05 - politics&islam

 

Miközben a reggeli kávémat iszom itt, a bécsi Ringen az egyetem és a városháza között (ez amolyan koestleres nyitó félmondat lett), két elegánsan öltözött hidzsábos szudáni nő sutyorog a járdán. Látom, azon ügyködnek, hogy összegyűjtsenek egy kis aprót a szütyűikből, amit a sarkon üldögélő koldusnak akarnak odaadni. Csak ők „foglalkoznak” a kéregetővel; miután az igencsak különleges példány. Jó közepes húszas évjáratú, egészségesnek tűnő srác. A helyiek – na jó, általában a fehér járókelők – elborzadva nézik. A metró-lejárónál ülő szakadt ruhájú öregasszonyt például meg-megszánják, de ez a Kerl itt ül, fiatal, semmi testi baja, nem dolgozik, helyette koldul. Hát ez rettentően ungemütlich.

Bécsben októberben választások helyhatósági választások lesznek. Megy is a kampány. A par excellence  szélsőjobboldali párt, az egykor olyan nagymenő kaliber, mint a kanyart végül bevenni nem tudó Jörg Haider által fémjelzett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ – Freiheitspartei Österreichs) – a vetélytársakhoz hasonlóan – teleplakatírozta  a várost. Például ilyen szövegűekkel: Hilfe für unsere Armen statt Türen auf für Wirtschaftsflüchtlinge! Bár, ahogy ez errefelé megszokott, filctollal rákerült a plakátra egy stilizált Hitler-arc, de a jelenlegi folyamatokat tapasztalva talán még a Vörös Bécsben is lesz keresnivalója az FPÖ-nek. Mert támogatójuk igencsak akad. S nem is csak az őslakosság körében.

Amikor két hete is erre jártam, végig sétáltam (na jó, toltam a biciklit) a Favoritenstrassén, amely Kis-Isztambul, vagy Kis-Arabisztán vagy Nagy- is lehetne. Az FPÖ meg az enyhén a városközpont felé lejtő széles út közepén állította fel választási sátrát és tartott egész napos választási heppeninget, kábé az Állítsuk meg a vörös, rózsaszín, zöld, stb – meg a nemzetközi, multinacionális stb veszélyt, éljen az erős Ausztria! – jelmondattal. És óriási sikert aratott a majd’ száz százalékban török és arab hallgatóság körében. És magyarázatnak nem elég az évezredes panem et cirsenses-elv az FPÖ részéről egyébiránt mesteri alkalmazása.

Nem elhanyagolható ugyanis az a jelenség, amely szerint a szélsőjobboldali pártok Európában sok helyen jelentős tömegű támogatói bázissal bírnak a bevándorlók (s elsősorban a muszlimok) körében. Most Ausztria mellett hirtelen a francia Front National jut eszembe, de a sort még folytathatnánk. És az újbevándorlókkal szembeni szociális félelem kétségtelenül meglévő, nem elhanyagolható jelensége mellett egy kicsit mélyebbre nyúló okot említenék meg.

Ami megint összefügg az iszlám és modernizáció több mint kétszáz éves repulzív viszonyával. Az iszlám a modernizáció legújabb – szeretem-nemszeretem, de létező – jelenségével, a globalizációval is nehezen birkózik, s leginkább opponálja azt. Ez a szembenállás is ott rejlik a nyugati muszlim közösségek viselkedésében, amikor akár többedik generációs bevándorlóként is vevők valamely – általában szélsőjobboldali – párt antiglobalista retorikájára. S az e politikai erők által emellé kínált újbevándorlás-ellenesség csak hab a tortán: még több, már a kapukon belül lévő közel-keleti és afrikai gyökerekkel bíró lakost megszólíthatnak vele. Bécsben is valami ilyesmi várható.

A két szudáni nő végül majd’ maréknyi aprót adott a koldusnak. Az alatt a másfél óra alatt, amíg ott kávézgattam-olvasgattam, ennyi volt a srác bevétele. De lehet, hogy egész nap.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr147807586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása