iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Mabúdzsa

2015. március 31. 18:56 - politics&islam

 

Mindig szerettem Musztafá Ghálib könyveit. Majd’ minden munkáját olvastam, kiváló tudós volt. Különleges tudós. A síita iszmáílita irányzat kiemelkedő kutatója. Sokszor elzarándokoltam szülővárosába, a közép-szíriai Szalamíjába, hogy a helyi légkörbe helyezkedve olvassam munkáit az iszmáíliták történelméről, vallásjogi fejleményeiről, filozófiájáról s jelenéről. Ghálib professzor univerzális gondolkodó volt, katolikus középiskolába járt Szíriában, majd francia egyetemre Libanonban. Tanult még Egyiptomban is, hogy aztán újságíróként végezzen szülőhazájában, Homszban. 1953-től ő szerkesztette az arab országokban elsőként Szíriában megjelenő iszmáílita folyóiratot, az al-Ghadír-t. És írt mindenről, ami ezzel a kicsiny, de annál érdekesebb felekezettel kapcsolatos. Tucatnyi nemzetközi tudományos társaság tagja volt a Royal Asiatic Society-től kezdve svéd, svájci, német és kanadai szervezetekig. Hatalmas tekintélye volt szülőhazájában és a szomszédos Libanon vallástudományos berkeiben is. Könyveit máig kiadják és olvassák – na jó, nem a szunnita vallási egyetemeken, hanem a hauzákban.

Szalímíja hangulatos, rejtélyes és titokzatos kis városka, ahol a lakosság zöme máig a hétimámos iszmáílita irányzat követője. Ezt a környéket veszélyezteti jelenleg az Iszlám Állam (الدولة الإسلامية), amelynek fegyveresei – az iraki területen az utóbbi hetekben elszenvedett vereségekkel párhuzamosan – ezúttal ismét Szíriában igyekszik új területeket ellenőrzése alá vonni. Fő csapásiránya a Homsz és Hamá közötti országút. Ennek ellenőrzése ugyanis – újból – kettévágná a kormány által ellenőrzött területeket. Ezzel főként északon adna teret az utóbbi időben erőre kapott – egyébként rivális – dzsihádista erőknek. Az elmúlt napokban ugyanis a Nuszra Front (جبهة النصرة لأهل الشام) és az előző posztban említett Szíria Szabadjainak Iszlám Mozgalma (حركة أحرار الشام الإسلامية) elfoglalták Északnyugat-Szíria kulcsfontosságú városát, a már eddig is sokat szenvedett Idlíbet. S hogy a város továbbra sem számíthat sok jóra, jelzi, hogy a „felszabadító erők” máris összevesztek, ki irányítsa a települést.

Az Iszlám Állam fegyvereseinek az M5-ös autópálya irányába tett offenzíva egyelőre kudarcot vallott, de ha már arra jártak – a megfélemlítés taktikájának keretében – újabb borzalmas vérfürdőt rendeztek, ezúttal a Szalamíjától néhány kilométerre fekvő, ugyancsak zömében iszmáíliták, kisebb részben alaviták és szunniták lakta Mabúdzsa faluban, ahol csaknem ötven embert mészároltak le – többnyire nőket és gyermekeket, válogatott, általuk gyakorolt módszerekkel.

Nem eseti portyáról van szó. Ezt mutatja az a tény, hogy két hete már ebben a térségben akcióznak – egyre közelebb húzódva az említett M5-ös úthoz. Ennek „keretében” a Mabúdzsától északkeletre tíz kilométerre fekvő Sajkh Hilál faluban a kormány több tucatnyi katonájával végeztek.

Miközben az iraki hadsereg és a velük együttműködő síita milíciák – nemzetközi légi- és iráni koordinátorok szárazföldi – támogatásával jelentős területek feladására késztették az Iszlám Állam csapatait, az amőba a nyomásnak engedve ezúttal nyugat felé terjeszkedik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr197324284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása