iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

(Össze)olvadás

2015. március 23. 12:19 - politics&islam

Az Iszlám Állam és - esetleg - a Nuszra Front viszi a prímet az iszlamisták szíriai tevékenységének témájában. Mások egyre kevésbé tűnnek fel a hírekben, aminek oka, hogy a két nagy szervezet valóban átvette az irányítást a korábban – azaz két éve – még legjelentősebb csoportoktól.

Most a legújabb szíriai hírek egyike, hogy az ellenzék iszlamista szárnyának két csoportosulása összeolvadt. A Szíria Szabadjainak Mozgalma (Ahrár al-Sám/حركة أحرار الشام) és a Szíria Sólymai Zászlóaljak (Szuqúr al-Sám/ألوية صقور الشام) egyesültek úgynevezett „egyesítő kongresszuson”. Ezen a két szervezet részéről a legmagasabb szintű vezetők vettek részt. A Szíriai Szabadjaitól Hásim al-Sajkh Abú/Dzsábir míg a Sólymok részéről Ahmad Íszá Zakaríjá al-Sajkh/Abú Íszá.

Az újonnan létrejött organizáció neve Szíria Szabadjainak Iszlám Mozgalma (حركة أحرار الشام الإسلامية), vezetője – minő csoda – Hásim al-Sajkh/Abú Dzsábir, helyettese Ahmad Íszá Zakarijá al-Sajkh/Abú Íszá. (Ha nem volna az egész véresen komoly, megint Monty Pythonoznék egyet.)

Miután a Szabadok eddig közel 20000 harcossal bírtak, a Sólymok létszáma pedig 8000 körül lehetett, az új szervezet 28000 harcos felett rendelkezik. Ez nem elhanyagolható mennyiség, de a éppen az egyesülés mutat rá, hogy két kiszorulóban lévő csoportról van szó. Mindketten – kacsingatva a szekulárisok, a Szabad Szíriai Hadsereg (الجيش السوري الحر) felé – szemben áll a két fő mumussal, az Iszlám Állammal (الدولة الإسلامية) és a Nuszra Fronttal (جبهة النصرة لأهل الشام); hogy az elsődleges ellenséget, azaz az Aszad-kormányzatot el ne felejtsük.

Az egyesülés nem csak katonai együttműködést jelent, hanem az eddigi két szervezet által ellenőrzés alatt tartott területeken működtetett szolgáltatási rendszerek és az igazságszolgáltatás egyesítését is.

Kérdés, mindez mire lesz elég a két nagy szervezettel és az erősödő központi kormányzattal szemben. Itt megtekinthető a konferencia részvevőiről és az önmagát a „tradicionális dzsihádista szalafizmus” autentikus képviselőjének jellemző új csoport vezérkaráról készült kép.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr97294181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása