iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Koszovói dzsihádisták

2014. január 16. 06:08 - politics&islam

A koszovói és albániai sajtóban csak az utóbbi időben került megfelelő helyére a Szíriában harcoló honpolgárok ügye. Azután, hogy egyre többen visszatérnek – hosszabb időre, vagy röpke látogatásra. Ezek a családi vizitek ugyanis újabb fiatalokat (és középkorúakat is) ösztönöznek arra, hogy csatlakozzanak a szíriai polgárháborúban harcoló különböző dzsihádista csoportokhoz. A koszovói média újabban már arról ír, hogy az ország újabb biztonsági kihívás előtt áll: immár nem az észak-koszovói szerb enklávé (Kosovska Mitrovica) jövője a fő kérdés, hanem a hazatérőben lévő szélsőséges eszmékkel felvértezett dzsihádisták. Az ő megjelenésük nagy kihívás az alapvetően szekuláris koszovói társadalom számára.

Már több mint egy éve írtam az első Szíriában elesett koszovói „mártírról”, Naman Demoliról. A Koha Ditore lap szerint azóta koszovói fiatalok tucatjai fordultak meg a szíriai polgárháború valamelyik frontján. A koszovói biztonsági szolgálatok szerint jelenleg az első számú közellenség a már két éve Szíriában harcoló Lavdrimi Muhaxheri (mozgalmi nevén Abú Abdulláh al-Koszoví), aki legutóbb a Youtube-on biztatta az albán fiatalokat a hitetlenek elleni szent háborúban való részvételre. A Muhaxherihez hasonló fiatalok tevékenységét már hosszabb ideje figyeli a koszovói titkosszolgálat, de konkrét lépéseket még nem tettek – arra való hovatkozással, hogy egyelőre nincs törvényi tiltása koszovói állampolgárok külföldi fegyveres konfliktusban való részvételének.

Ez a törvény várhatóan hamarosan megszületik. Rendkívüli esetekben azonban már léptek a hatóságok. Amikor az al-Qáidához való kapcsolatát soha nem tagadó Abú Hafsz al-Albání (mozgalmi név) tavaly novemberben hazatért, Pristinában és Gnjilanban három társával együtt letartóztatták. A dzsihádista sejt nem titkolt szándéka volt újabb fiatalok toborzása, de – és ez verte ki a biztosítékot a biztonsági szolgálatoknál – fegyverraktárak létesítésével immár otthoni akciókra készült.

Ezzel a közvélemény előtt is nyilvánvalóvá vált, hogy a visszatérő dzsihádisták komoly veszélyt jelentenek az egész társadalomra. Abú Hafsz és társai letartóztatása után kiderült, illegalitásban immár Koszovó földjén is folyik a dzsihádista szervezkedés: a Koszovói Tauhíd és Dzsihád Szervezet (Xhemati i Teuhidit dhe Xhihadit në Kosovë) a letartóztatottak szabadon bocsátását követelte és kormányzati célpontok elleni támadásokkal fenyegetett.

Itt tartunk most. Az afganisztáni háborúból hazatért mudzsáhidek komoly gondot okoztak Egyiptomtól Albániáig. Készülhetünk valami hasonlóra, ha egyszer véget ér a szíriai rémálom. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr845758624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása