iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanonból – Nemzetközi beszólások

2013. október 18. 05:33 - politics&islam

Minden itteni médiából kitűnik, hogy a síita-szunnita háború, amelynek aktív felvonása a bonyolult viszonyokkal bíró szíriai polgárháború, Libanonban is keményen dúl. Az elmúlt hetekben több halálos áldozatot is követelt ez a küzdelem. Még nyáron két pokolgép robbant Bejrút déli elővárosában (július 9., augusztus 15.), a Hezbollah által ellenőrzött al-Ruvajsz-negyedben megölve 27, megsebesítve 250 embert. A palesztin menekülttáborokban is radikalizálódni és aktivizálódni látszanak a dzsihádisták: a dél-bejrúti Hezbollah-területek közvetlen szomszédságában lévő Burdzs al-Baradzsna palesztin negyedből is lőtték a síita állásokat, s az összecsapásoknak ugyancsak volt halálos áldozata.

Ugyanekkor a Középső-Bekában, amely ugyancsak a Hezbollah egyik fontos hátországa, növekedik a feszültség a síita szervezet és az ottani szunnita közösség tagja között. Az itteni helyzetet bonyolítja a szíriai menekültek jelenléte, valamint a szomszédos országból érkező szunnita extremisták egyre nyilvánvalóbb jelenléte. (Az itteni felekezeti feszültség azért is szomorú, mert a hivatalos adatok szerint Baalbek térségében a családok mintegy 40% szunnita-síita Mischung

Miután hónapok óta hullanak Szíriából dzsihádista csoporrtok által a Hezbollah Bekaa-völgyi állásaira rakéták, két hete Baalbekben már konkrét összecsapásokra is sor került; egy Hezbollah ellenőrzőpontnál – mint kiderült: ezúttal helyi – szunnita fegyveresek nyitottak tüzet a síita őrökre, négyet meggyilkolva közülük. A feszültség errefelé egyre nagyobb.

Eközben a bahreini külügyminiszter egészen elképesztő nyilatkozatokat tett országa hivatalos médiájában. A Haszan Naszrallahot, a Hezbollah főtitkárát terroristának titulálta, akitől meg kell szabadulnia Libanonnak. „Ez – mondta – hazafias és vallási kötelesség.” Ez még közel-keleti mércével is hallatlan kijelentés és beavatkozás egy másik szuverén ország belügyeibe. Khálid bin Ahmad Ál Khalífa sejk szerint a Hezbollah felekezeti háborút szít Libanonban, szíriai jelenlétével a szomszédos országban, de az Öböl-térségben (jelesül a síita többségű) Bahreiben is.

A Hezbollah médiája (mindenekelőtt az al-Manár Televízió قناة المنار és az al-Núr Rádió إذاعة النور) elutasítja ezeket a vádakat és két – a nyugati sajtóban is taglalt – tényezőre hívja fel a figyelmet: Bahrein és Nagy Testvér szövetségese, Szaúd-Arábia egyre kevésbé titkoltan támogatja a Szíriában harcoló – nem csak mérsékelt – szunnita csoportokat. Akik jelenleg – és nyugati valamint közel-keleti vélemények szerint különösen a jövőben – Szíria legsúlyosabb belpolitikai és biztonsági kihívást jelentik s fogják jelenteni. A másik Hezbollah által naponta tárgyalt téma: a bahreini vezetés elnyomó politikája saját síita többségével szemben.

Bahrein aktivitása a síita-ellenes regionális politikában egészen nyilvánvaló. Ugyancsak a térség – Irán utáni – legjelentősebb politikai/katonai tényezőjének számító Hezbollah-ellen irányuló akcióinak része, hogy leállította Bejrútba irányuló légi forgalmát, támogatja a Hezbollah libanoni szunnita politikai ellenfeleit (mint a Jövő/Musztaqbal Irányzat) és többször is lépéseket tett, hogy az al-Manár Televíziót és az al-Núr Rádiót zárják ki az Arab Országok Médiaúniójából ( اتحاد إذاعات الدول العربية). Eddig sikertelenül. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr385548395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.10.19. 12:47:40

Úgy tűnik, hogy más államok is nehéz helyzetbe kerültek emiatt, nemcsak Libanon:
www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=4355
süti beállítások módosítása