iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Öböl plusz - Emirátusok

2012. december 10. 02:09 - politics&islam

A sogenannte „arab tavasz” lassan megjelenik a lágy arab-félszigeti télben – írogatják mostanában a térség politikai elemzői. A jóslat a helyi habitusnak megfelelően erős túlzásnak hat, de néhány ottani állami intézkedéssorozat rávilágít a hatalom berkeiben élő félelmekre.

Az előző posztban említett Rasíd al-Gannúsí-interjúban is elhangzott Kuvait és Katar neve. A Muszlim Testvériség (MT) további terjeszkedésétől való félelem pedig egyre gyakrabban megfogalmazódik úgy az Öböl-országok politikusai körében mint – az állam által gondosan ellenőrzött – sajtójában. Ennek megfelelően az állam részéről már meg is történtek ez első megelőzőnek szánt törvényi lépések.

Az Egyesült Arab Emirátusok – amely az elmúlt időszakban minden eszközzel támogatta a MT távoli, testvéri országokban végzett tevékenységét – hirtelen igen érzékeny lett, amikor ugyanez a szervezet a határokon belül kezdett szervezkedni. Nemrég például hét polgárát fosztotta meg a számos előnnyel járó állampolgárságától arra hivatkozva, hogy a MT érdekében végzett a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő illegális politikai tevékenységet az országban.

Khalífa bin Zájid Ál Nahján sejk, az Emirátusok államfője pedig az alábbi törvényerejű rendeletet adta ki (egyébiránt egy általánosan a médiával és az internethasználattal kapcsolatos intézkedés részeként, bújtatva): börtön jár mindannak, „aki a világhálót vagy más információs technikai csatornákat olyan célból használ, hogy az államot, annak intézményeit, elnökét, elnökhelyettesét, az emirátusok kormányzóit és trónörököseiket, a kormányzók helyetteseit, az állam zászlaját, himnuszát, címerét vagy jelképeit nevetségessé tegye, jó hírnevének illetve presztízsének kárt okozzon. (كل من استعمل الشبكة العنكبوتية او احدى وسائل تقنية المعلومات بقصد السخرية او الاضرار بسمعة او هيبة او مكانة الدولة او اي من مؤسساتها او رئيسها او نائبه او حكام الامارات او اولياء عهودهم او نواب الحكام او علم الدولة او السلام الوطني او شعارها الوطني او رموزها)

A szöveg önmagáért beszél. A sajtó és – ezzel a törvénnyel – a világháló kontrollja igyekszik megakadályozni egyes nemkívánatos iszlamista erők térnyerését. Az észak-afrikai tapasztalatok alapján Öböl-ben jól tudják: a városi középosztálybeli fiatalok mozgósításában alapvető szerepet játszhat a média és különösen a világháló. Ha ez a könnyen mozgósítható társadalmi erő megkapja a megfelelő ideológiai – iszlamista – kereteket, komoly gondot okozhat a regnáló hatalomnak. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr724950652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása