iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni jegyzetek (u.f.) - 6 Valasztasok itt es ott

2014. június 02. 20:14 - politics&islam

 

A mult heten tobb alkalommal csak nagy nehezsegek aran jutottam el a Bejrut deli fertalyan levo celjaimhoz, miutan a varost eppen arrafele hatarolo Damaszkuszba vezeto fouton nepvandorlas indult. A varosban es kornyeken elo sziriai menekultek ozonlottek a hegyek fele. Ott talalhato ugyanis a sziriai nagykovetseg, ahol - egyetlen - szavazokort alakitottak ki  a "hataronkivulieknek". A Libanonban elo uszkve masfel millios sziriai menekulttomeg szazezeres szamban vonult az urnahoz. Ennek kovetkezteben a fovaros kozepso es deli reszen meg az iskolakat is be kellett zarni, miutan a gyerekek nem jutottak el oda.

Akivel szoba elegyedtem,, mindenki az elnok mellett kivant voksolni. Ahogy egyebkent a sajto es a libanoni kozvelemenykutatok szerint a tobbseg is. Az Aszad-kormanyzattal szovetseges libanoni erok nem lustalkodtak: buszokkal, taxikkal, magangepkocsikkal szallitottak a szireket Hazmijebe (ott van a kovetseg).

A lenyeg azonban holnap kovetkezik; akkor kezdodik ugyanis az otthoni valasztas, amely azonban a polgarhaboru folyomanyakent az orszag teruletenek negyven szazalekara korlatozodik es csak a lakossag hatvan szazaleka vehet reszt rajta.

A polgarhaboru nemzetkozi konstellaciojanak megfeleloen Bassar al-Aszad tamogatoi - igy Iran, Oroszorszag vagy a libanoni Hezbollah es szovetsegesei - a hatalom tovabbi legitimaciojat varjak a regnalo elnok varhatoan nagy aranyu gyozelmevel. Ugyanakkor a rezsim valamennyi ellenfele - Szaud-Arabiatol kezdve a Nyugatig - megkerdojelezi a valasztasok ervenyesseget - tekinettel a haborus korulmenyekre, az abban tortentekre es a sikertelen kormany-ellenzek targyalasokra.

A haboru eszkalacioja ekozben noveli az elnok tamogatottsagat. Es nem csak a most fokozottan veszelyeztett kisebbsegek koreben. A radikalis dzsihadistak egyre kontrolalhatatlanabb akciozasa lassan egy taborba sorol egymassal egymassal amugy igencsak fasirtban levo politikai eroket. Teheran, Damaszkusz es (reszben, a Hezbollah nyoman) Bejrut mellett hogy, hogynem meg az Obol monarchiait is. Vessuk tekintetunket az arrafele folyo diplomaciai fejlemenyekre. Tegnap peldaul a kuvaiti emir vizitalt Teheranban.

Amikor pedig megerosodik a dzsihadistak visszaaramlasa - a Nyugat is ebbe a csoportba kerul. Vagy kerult. Gondoljunk a minapi brusszeli terrortamadasra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr996260844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása