iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Dzsibhat al-Nuszra 4 – Struktúra

2014. január 31. 10:55 - politics&islam

A dzsihádista világhálózathoz való hivatalos kapcsolódás később azonban mégis bekövetkezett. Ennek azonban „külső” okai voltak. Amikor 2013. április 10-én Abú Bakr al-Bagdádí kinyilvánította a Nuszra Front „feloszlatását” és beleolvasztását az általa 2010 óta vezetett Iraki és Szíriai/Levantei Iszlám Állam - DÁIS (الدولة الإسلامية في العراق والشام) nevű regionális és hivatalosa is az al-Qáida-hálózatba tartozó dzsihádista szervezetbe, a Nuszra Front irányítója, Abú Muhammad al-Dzsúlání  azonnal hűségesküt tett az al-Qáida-vezér Ajman al-Zaváhirínek.

Ezzel szervezete hivatalosan is a nemzetközi dzsihádista hálózat részévé vált és bár törekvése és tevékenysége számos ponton érintkezik a DÁIS-éval, a Nuszra Front igyekszik tartani a dzsihádista szervezetek említett „harmadik generációs” jellemvonásait. Ennek jegyében – a DÁIS-tól eltérően – nem kötelezi a vele szövetségre lépő vagy időleges együttműködő csoportoktól a hűségesküt, valamint nem egyszemélyi regionális vezetőben (emír), gondolkodik, hanem a dzsihádisták tevékenységének koordinálására – a korábbi iraki példa alapján – egy minden szervezetből delegált vezetők alkotta Hitharcos Konzultatív Tanácsot  (مجلس شورى المجاهدين) hozott létre.

A körülbelül 10000 harcost mozgató Nuszra Front katonai szervezetének alapegysége a 15-20 főből álló csoport (مجموعة), amely élén a katonai emír (امير عسكري) áll. A csoport tagjai hűségesküt tesznek az emírnek, akinek feltétlen engedelmességgel tartoznak. A csoportok 100-200 fős brigádokat (سرايا) alkotnak, amelyet a műveleti emír (الأمير الميداني) irányít. A katonai emírek személyesen tesznek hűségeszküt a műveleti emírnek, aki egy személyben irányít minden olyan akciót, amely a felügyelete alá tartozó területek határai belül esik. Az brigádok feletti magasabb egység, a régió (إقليم), élén a régió-emírrel (امير الإقليم). Ők felelnek az adott tartomány/régió valamennyi katonai akciójáért, az ott folyó ideológiai munkáért (propaganda) és segélyprogramokért. Amennyiben több régiót érintő katonai akció tervezése folyik, az már a legfelső grémium, a Hitharcos Konzultatív Tanács  (مجلس شورى المجاهدين) hatásköre, miként az egész szervezte tevékenységét meghatározó stratégiai és elméleti döntések meghozatala. Ez utóbbi tanácsnak 12 tagja van, köztük Abú Muhammad al-Dzsúlání, Abú Alí al-Iráqí, Abú Muhammad al-Adnání, Abú Márijá al-Iráqí és mint felügyelő tag, Ajman al-Zaváhirí.

A tagok felvétele a katonai struktúrába több lépcsős folyamat. A szervezetbe bekerülni két úton lehet. Az egyik az úgynevezett jelölős módszer. Ennek lényege, hogy a dzsihádista jelöltnek legalább két hónapos vallási-ideológiai képzésben kell részesülni a szervezet valamely regionális ideológiai felelős munkatárs felügyelte „tanfolyamán”. Ezt követően két Nuszra Front-tag a jelölt elkötelezettségét és megbízhatóságát biztosító igazolásra van szükség. Ennek birtokában lehet a jelölt teljes értékű tag s katonai felkészültségének megfelelően kerülhet egyenesen valamelyik frontra vagy a szervezet katonai kiképzőtáborainak egyikébe.

A taggá válás másik útja a kiválasztás. Ez két úton történhet: egyrészt merítenek a többi dzsihádista szervezet kiemelkedő képességű harcosai közül. (A dzsihádisták körében nagy a törekvés bekerülni a legnagyobb presztízzsel rendelkező Nuszra Frontba.) Más flől a szervezet regionális vezetői figyelik a dzsihádisták katonai-ideológiai kiképző táborait is, és a legjobb harcosjelöltekre igyekeznek azonnal lecsapni. (Ilyen például az Aleppó melletti Dárat Izzat közelében található Szulajmán sejk Kiképzőtábor سليمان  معسكر الشيخ)

A szervezet hosszú távra való gondolkodását mutatja, hogy az általa ellenőrzött területeken társadalmi intézményhálózat kiépítésébe kezdett. Ennek saját részlege is van a Nuszra Front struktúrájában: a Segítségnyújtási Részleg (قسم الإغاثة). Ez az ellátásszervezésen túl foglalkozik a (vallásos) oktatás és az orvosi ellátás megszervezésével is.

Az ideológiai munkát a főkádi ( قاض عام) felügyeli. A szaúd-arábiai származású Abú Muszab al-Qahtání sejk egyben a szervezet jelöltje lenne egy poszt-aszadi országos főmuftii poszt betöltésére. A főkádi felügyeli a valamennyi régióba delegált vallásjogi tiszteket (ضابط شرعي), akik az adott egységek ideológiai tisztaságáért felelnek, kommisszári rendszerben.

A Nuszra Front médiája a Fehér Minaret (المنارة البيضاء) és az Iszlám Dicsősége (شموخ الإسلام) webfórum. A videomegosztókon ott vannak az akcióik, csakúgy mint a szíriai kataklizma minden borzalma.   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr185791218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása