iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Iszlamista átrendeződések – Szíria

2013. december 07. 07:01 - politics&islam

November közepén új iszlamista szövetsége létrejöttét jelentették be Szíriában: megalakult az Iszlám Front Szíriában IFSZ (الجبهة الإسلامية في سورية) nevű szervezet.  (Kissé montypythonos, de megjegyzendő, hogy az új organizáció nem tévesztendő össze a 2012-ben alakított Szíriai Iszlám Fronttal SZIF الجبهة الإسلامية السورية.)

Az IFSZ az alábbi hét szervezetet fogalja magában:

  • a Egyistenhit/Tauhíd Zászlóalj (لواء التوحيد),
  • a Szíria Szabadjai Mozgalom (حركة أحرار الشام),
  • az Iszám Hadserege (جيش الإسلام),
  • a Szíria Sólymainak Zászlóaljai (الوية صقور الشام),
  • az Igazság Zászlóalj (لواء الحق),
  • a Szíria Segítőinek Brigádjai (كتائب أنصار الشام),
  • a Kurd Iszlám Front (الجبهة الإسلامية الكردية).

Az új szövetség Konzultációs Tanácsának (مجلس شورى الجبهة الإسلامية) elnöke, s emellett a Szíria Sólymainak vezetője Ahmad Íszá al-Sajkh az al-Dzsazíra Televíziónak adott interjújában elmondta, hogy az iszlamista szervezet „szokásos” célkitűzéséit: a jelenlegi rezsim, az Aszad-rendszer teljes és végérvényes elszámolása, tiszta iszlám állam megalakítása, az iszlám jog teljes körű érvényesítése állami és állampolgári szinten egyaránt. 

A Szíriában működő iszlamista szervezetek közötti erőviszonyok folyamatos változását követve, nem meglepő az újabb – és várható élettartamát tekintve korántsem biztosan hosszútávú – szövetségkötés. Tekintve, hogy az egyes szervezetek külföldi (szaúd-arábiai, katari, emirátusokbeli vagy török) támogatása nem egyenletes s várhatóan más-más célitűzésekkel közelítenek a közelgő genfi tárgyalások felé is, az eddig is folyamatosan változó szövetségi hálózatok újabb és újabb konfigurációi képzelhetők el.

Ami azonban az IFSZ megalakulásával egyre erőteljesebben kirajzolódni látszik, az az, hogy a valamennyi nem végletesen radikális dzsihádista irányultságú szervezet igyekszik elhatárolódni a polgárháború során egyre durvább és véresebb fellépésekkel operáló legszélsőségesebb csoportoktól. Jelesül ezek két legjelentősebb, legerősebb és legbefolyásosabb szervezetétől, a Nuszra Fronttól NF (جبهة النصرة) és az Iraki és Szíriai Iszlám Állam Szervezetétől DÁIS (الدولة الإسلامية في العراق والشام).  És ez a folyamat erőteljes rijádi támogatást élvez: az vahhábita államberendezkedést valamilyen szinten támogató csoportok egy táborba terelése jelentősen növelheti Szaúd-Arábia remélt döntő befolyását a poszt-aszadi Szíriában.

Az ilyen irányba tett egységesítő törekvések eddig sem voltak ismeretlenek. 2012-ben jött létre ilyen céllal az Iszlám Segítőinek Tömörülése (تجمع أنصار الإسلام), amely Zahrán Allús vezetésével olyan szervezeteket fogott össze, mint az Iszlám Zászlóalj ( لواء الإسلام), a Próféta Társainak Brigádjai (كتائب الصحابة), a Musztafá Zászlóalj (لواء الحبيب المصطفى), a Próféta Unokáinak Brigádjai (لواء أحفاد الرسول), a Korán Zászlóalj (لواء الفرقان), a Hamza Bin Abdulmuttalib Brigádok (كتائب حمزة بن عبدالمطلب).

A szövetség igen eredményes volt: 2012 nyarán támadást intézett a kormány biztonsági szerveinek központjai ellen és elfoglalta a Damaszkusz környéki Mardzs al-Szultán repülőteret.

A csoportot azonban hamarosan szétrobbantotta Abú Muádz al-Ágá, aki a Próféta Társainak Brigádjai, a Musztafá Zászlóalj, a Korán Zászlóalj és a Szíria Pajzsa Brigádok (كتائب درع الشام) támogatásával kiszorította a szervezet vezetőségéből a két legerősebb személyt, Zahrán Allúst és Abú Adnán al-Zabadání sejket.

2012 második felében három fő – laza koordinációval egymáshoz kötött – csoportosulás alakult ki ezekból az erőkből.

  • Zahrán Allús Iszlám Hadserege IH, amely iszlamista médiumok szerint húsz-huszonötezer harcossal rendelkezik, és alapvetően Damaszkus környékén, a főváros keleti zónáiban és a szíriai-libanoni határvidéken (elsősorban a később még külön posztban bemutatandó al-Qalamún térségében) aktív.
  • Az Abú Adnán al-Zabadání sejk vezette a Hamza bin Abddulmuttalib Brigádok. Az ugyancsak Damaszkusz környékén aktív csoporthoz később csatlakozott a Hasszán Abbúd-irányította öt-tízezer harcost mozgató, kilencven harcoló brigádjával az egész ország területén jelenlévő Szíria Szabadjai Mozgalom. Zabadání sejk és Abbúd közös vezetésével jött létre tavaly év végén a 13 alegységet magában foglaló, húszezer harcossal rendelkező Szíriai Iszlám Front SZIF (الجبهة الإسلامية السورية).
  • Az Ahmad al-Sajk Abú Íszá irányította Szíria Sólymai Brigádok, amelynek elsődleges akcióterülete az északi Idlíb és Aleppó volt. E köré tömörült 2012 decemberében többek között az Abdulqádir Szálih-vezette Tauhíd Zászlóalj és az Iszlám Segítői. További szervezetek ebben a szövetségesi körben: Amrú bin al-Ász Zászlóalj (لواء عمرو بن العاص), Fath Zászlóalj (لواء الفتح), Fárúq Brigádok (كتائب الفاروق), Abdurrahmán Zászlóalj (لواء عباد الرحمن), Korán Zászlóalj (لواء الفرقان), Kurdok Sólymai Brigádok (كتائب صقور الكرد), Hit Zászlóalj (لواء الإيمان), Függetlenség Tömörlés (تجمع الاستقلال), stb. Ezek a szervezetek 2012 decemberében hozták létre az Iszlám Szíria Felszabadítási Frontot ISZFF (جبهة تحرير سوريا الإسلامية), amely harminc-harmincötezer fegyveressel bír.

A múlt hónapban ez a három laza hálózat lépett ugyancsak laza szövetségre. Mindenesetre nem elhanyagolható az a tény, hogy ez a hálózat immár csaknem százezer harcos fölött rendelkezik, ami befolyással lehet úgy a szíriai polgárháború katonai erőviszonyaira, mint a majdani fegyverszünetet, békét megteremteni és az ország jövőjét stabilizálni törekvő genfi tárgyalásokra is. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr235678672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása