iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Öbölre gyúrás 4 - Észak délen

2018. december 13. 05:33 - politics&islam

 

A Közel-Kelet sohasem volt homogén. Ma sem az; kizárólagosan az iszlám világ részének tekinteni éppúgy hiba, mint történelmét csupán a (keleti) kereszténység folytonos védelmi küzdelmeként értelmezni. Belső törésvonalai mindig is bonyolultak voltak, volt/van azonban néhány tradicionális kutúrális/civilizációs pufferzónája. Mondjuk - önkényesen - három.

Az egyik a történelmi (Nagy)Szíria. Itt érintkezett kelet és nyugat, észak és dél. Mezopotámia és Egyiptom, az indoeurópaiak (pld. hettiták) és a sémi népek, a görögök és Perzsia, Róma és Parthia, Bizánc és az iszlám, a modern korban meg... figyeljük a híreket.

Egy másik ütközőzóna a Kaukázus és annak kiterjesztett déli előtere. Ez hagyományosan - használjunk ódivatú terminusokat - Ariana/Irán és Turán választóvonala. Közérthetőbben: a dominánsan perzsa civilizációjú iráni hegyvidék találkozik itt a hegység túloldalán elterülő steppei világgal, amely eleinte leginkább török (plusz mongol) népek szállásterülete, aztán vegyesen majd uralkodóan szláv kultúrvidék lett. Az iszlám korában pedig a Kaukázus déli előterében húzódik a szunnita-síita törésvonal "északi frontja".

A harmadik nagy civilizációs érintkezési pont az Öböl. Itt Mezopotámia csak az egyik folytonos behatoló tényező. A másik az Arab-félsziget többnyire sémi-arab törzsisége, esetenként a dél-arábiai (Jemen) fejlett államisággal megtámogatva. A harmadik az tengeren (Indiai-óceánon) át érkező indiai civilizációs hatás, melynek ma a több tízmilliós öbölbeli vendégmunkások a kései hordozói. És végül a az Öböl északi partja. Perzsia - különböző állami formációkban - két és fél ezer éve jelen van (vagy szeretne lenni) az Arab-félsziget északkelet partvidékén.

xxx

I.e. 528-ban érkeztek. Kambudzsija/Kambüszész perzsa király (i.e. 530-522) serege Dél-Mezopotámiával együtt foglalta el az attól délre húzódó partvidék egy részét - körülbelül a mai Katar félszigetéig. Befolyása pedig az Öböl teljes partvonalára kiterjedt.

Ahogy az ember olvasgatja erről mondjuk a szaúdi, katari vagy emírségekbeli történelmi szakmunkákat, nem csodálkozik. Ezeknek nagy részét ugyanis - mint gyakorlatilag minden innen érkező szellemi megnyilvánulást - átszövik a vallási-ideológiai előítéletek. Ez már önmagában lelohasztó, de a "mai" szunnita-síita ellentét folytonos és módszeres kiterjesztése a preiszlám korokra különösen fárasztó. Ennek alapján minden, ami perzsa, rossz. Vagy nem volt. Vagy nincs.

Így ezekben a könyvekben nem találhatjuk meg azoknak a régészeti lelőhelyeknek a leírását, amelyek a perzsák itteni jelenlétéről/befolyásáról beszélnek.

Fajlaka szigete, de különösen az attól délre található Tádzs fontos (ó)perzsa kori lelőhely. Ez utóbbi kereskedő város volt, Indiai-óceáni kapcsolatokkal. Kambüszész fia, Dárajavaus/Dareiosz (522-486) innen kiindulva tengeri felfedező expedíciót indított a mindeközben általa megszállt Indus-völgy irányába.

S volt még egy fontos Dareiosz-tett: az ioniai városállamok lázadása (499-493), majd a máig élő nagy sportteljesítményt indukáló hellén hadjárat (490) után ide is telepített görög foglyokat.

(Miként - teszem hozzá - Közép-Ázsiába is. Ez a történet, a branchidák sztorija különösen érdekes: a Dareiosz által Transzoxániába telepített görögök erősen asszimilálódott leszármazottjaival a 320-as években Marakanda/Szamarkand mellett találkozott Nagy Sándor - s elégedetlen lévén az egykori hellének "elbarbárosodásával", legott le is mészároltatta őket. Szép történet.)

Következett hát a hellenizmus kora. Mert az is elért az Öbölig. Jöttek a görögök. Meg a macedónok.

A görögök kedvéért: az igazi macedónok.

P.s. Elszakadva kissé a közvetlen tárgytól megjegyezném: milyen érdekes, hogy mindazon országok történettudományában, amelyek valamilyen (ideológiai, teológiai, dinasztikus) alapon nem csípik a szaúdi projektet, mindezen perzsa hatásokról, nyomokról skrupulusok nélkül olvashatunk. Például a szíriai vagy - mondjuk - jordániai történelem könyvek szeretik taglalni az egykor volt perzsa jelenlétet az Arab-félszigeten. Nesze nektek, vahhabiták!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr8714475082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása