iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni gyökerek

2017. november 30. 07:06 - politics&islam

 

Amit mi művelünk az "ő is magyar volt" című nemzeti sportban kutyafüle a libanoniak hasonló indíttatású - keserves - nemzetnagyobbító kapálódzásaihoz képest.

Mint tudjuk, a Rómát ijesztgető Hannibál és az egész pun vircsaft szintúgy "libanoni" volt, mint az alfabétum bübloszi "felfedezése". A föníciaiaktól mindmáig, akinek az őse a Dzsabal Lubnán lábától hajózott ki, netántán gyalogolt a keleti sivatagok irányába, az bizony libanoni volt. Lubnáníju'l-aszl.

Hogy mind a rég-, mind a közelmúltból hozzak példákat: Ákhábné Jezabel Izráel királynéja, Domitius Ulpinianus, római mesterjogász, Carlos Saul Menem argentin ex-elnök, Carlos Slim, mexikói milliárdos (Bejrútból nézve természetesen a világ leggazdagabb embere), Shakira, kolumbiai énekes- és hastáncosnő, Omar Sharif/Mikhael Shalhoub, dr. Zsivágó, Tony Shalhoub, Monk detektív etc.

És mondok azért egy megkérdőjelezhetetlent: Mario Kassar filmproducer, Andy's friend, aki nélkül bizton műveletlenek maradnánk filmművészetileg. (Ő mondjuk ténylegesen Libanonban született.)

Most pedig örvendez a libanoni sajtó: újabb libanoni gyökérzetű embertársunk emelkedik magasra. Tegnapelőtt a hondurasi elnökválasztáson 45%-kal az első helyen végzett az ellenzéki Salvador Nasralla, maga mögé utasítva az eddigi Amerika-barát elnököt, a 40%-ot kasszírozó Juan Orlando Hernándezt. Újabb libanoni elnök lehet Latin-Amerikában, így a cédrusos sajtó. És a keményebbje már tovább is megy: ha új elnöke lesz Hondurasnak, akkor az Egyesült Államoknak már két Naszrallah nevű mumusa lesz; utalván a választásokon győztes korrupció- és elitellenes retorikát folytató hondurasi politikusra és a Hezbollah főtitkárára.

Egyébként meg: a palesztinok is örülnek. Szerintük Salvador Nasralla palesztin származású.

Hát nem tudom. Én inkább az Olduvai hasadékban keresgélnék tovább.

Ma - miként ebben minden libanoni egyetért (ebben az egyben) - szerte a világon 70 millió lubnáníju'l-aszl ember él.

Vagy hét milliárd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr4113403001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása