iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 49 - Mindeközben a Magribban II.

2017. augusztus 28. 10:55 - politics&islam

 

Egyiptomban. (Ez mar ugyan nem a Magrib, de a reflexio odaszol.)

Hozzászólnak a tunéziai fejleményekhez.

Naná, hiszen kairóban van a szunnita vallástudomány szellemi-spirituális központja, amelyet irányadó vallási autoritásként követnek a szunnita hívők a Magribban s a Masriqban, sőt azon túl is.

Ez utóbbi megállapítás első fele hellyel-közzel igaz, a második inkább csak az al-Azhar vezetőinek és az onnan kikerülő s valóban a világ minden égtájára elkerülő "azharita" vallástudósok/prédikátorok/mecsetelöljárók vágyálma.

De azért hallgassuk meg, mit mond az al-Azhar.

Ahmad al-Tajib, sajkhu'l-Azhar (شيخ الأزهر) már hétfőn este azonnal éles filippikákban támadta a tunéziai elnök kezdeményezését.

(Ez a filippikák itt igencsak sánta hasonlat. Egyébként annak idején, amikor a hellénizmus útján megindultam Keletnek, mindig ellendrukkere voltam az Alexandrosz apja elleni rhétorikai bravúrokkal operáló Démoszthenésznek. Aki nagyon nem értette meg az idők szavát (mindig vannak íly rétorok s politikusok...); s nem csak az utókor könnyed visszavetítő nézőpontja szerint. Én akkor is a jó/igazán öreg Iszokrátészt favorizáltam. Ő egymaga végignézthette Athén zuhanását a csúcsról a khairóneiai csatáig.)

Tajjib sejk szerint a nemi egyenjogúsítás és a muszlim nőkre vonatkozó korlátok eltörlése súlyos támadás a saríára és az ummára nézvést. Igazi vallástudóshoz méltóan érvelt. Nem nevesítve a tunéziai elnököt, de még az országát sem, arra a Essebsi hivatala által kiadott jelentéste hivatkozott, amely szerint "az elnök eztva javaslatát az elmélyült gondolkodásra és a vallási jogi erőfeszítésre/idzsthádra (الاجتهاد) alapozta.

Tajjib szerint, azon vallásjogi tételeknek, amelyeknek megalapozottsága "abszolút/kizárólagos bizonyosságú" (قطعية الثبوت), nem lehetséges az idzstihádon alapuló felülvizsgálata. A kizárólagos bizonyosságot az isteni szöveg, a Korán, vagy a teljes mértékben - mind hagyományozói láncolatában (سند), mind tartalmában (متن) - tökéletesnek tekintett prófétai hagyomány, hadíth jelentheti. A két felvetett témára (a férfi/női örökösödés és a muszlim nők más vallásúakhoz való férjhezmenetele) mindkét esetben található kizárólagos bizonyosságot jelentő szöveg. Ergo: a kérdés nem lehet vita tárgya.

Uthmán Battíkh/Osmane Battik tunéziai főmuftinak, egykori azharitának, aki támogatja - az őt egyébiránt kinevező - Essebsi elnök javaslatait, lesz még gondja vallástudósi/vezetői körökben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr3712784486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása