iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 40 - Mit adtunk mi Sabahnak?

2017. augusztus 24. 17:21 - politics&islam

 

1878-ban egy fiatalember nyert felvételt a British North Borneo Chartered Company (BNBCC) flottájába, mint hajóskapitány. Az ekkor 28 éves férfiút, ki ezt megelőzően tengeri gőzös kapitánya volt Szingapúrban, felvették, s hamarosan a Társaság megbízásából monitoringozta Borneó északi partjait Murudubai és Sandakan között. Még az évtized végén olajat fedezett fel a mai Kudat környékén (Kampung Minyak) komoly lépésekre ösztönözve ezzel a BNBC-t.

Nevezett kapitány Franz Witti néven híresült el. 1850-ben kishazánkban született, 1864-től 1878-ig az osztrák tengerészetnél szolgált, utána került a világ ezen fertályára.

Kudat környéki felfedezéseinek köszönhetően erősített be a BNBC Észak-Borneó kizsigerelésébe.

Witti úr nem sokáig élvezhette a dicsőséget. 1882-ben az észak-borneói Sibuco-folyó forrásvidékén járt felfedező úton, amikor dayak fejvadászok levadászták, megölték, megették, lékolt koponyáját - vélhetően - egy hosszúház előterébe aggatták.

Újabb magyar mártír.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr9512770874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása