iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

DKA 26 - Thaiföld, dél

2017. augusztus 10. 16:37 - politics&islam

 

Lassan két évtizede, hogy a bejrúti kollégiumban emeletes ágyi szobatársam volt, azaz két évig lebegett felettem éjszakánként egy Thaiföldről érkezett hallgató. Szorgalmas fiú volt, mint valamennyien a délkelet-ázsiaiak közül. A libanoniakkal politizálni, a szírekkel barátkozni, az albánokkal gyúrni, a bosnyákokkal - a közös háttérműveltség kapcsán - viccelődni, az afrikaiakkal meséket cserélni lehetett. Az ázsiaiaktól meg bármit kérdezni a tananyagról.

Ez a srác beszélt nekem sokat a dél-thaiföldi muszlim közösségekről. Mondtam neki, egyszer megnézem. S az ígérettel kapcsolatosan az arabban is megvan a közmondás. (Man va'ada, vafā.)

Itt vagyok, Dél-Thaiföld, most Hat Yai.

A 2VH után Thaiföldön a nacionalista katonai rezsim meghirdette az "egységes nemzet megteremtésének programját". Ez azért egy etnikailag és vallásilag is megosztott országban minimum érdekes vállalkozás volt. Úgy különösen, hogy az elképzelt egységes nemzetállam a következő három pilléren állt (volna): az egységes nemzeten (értsd: thaiok), a (thai) monarchián és az egységes valláson, azaz a buddhizmuson.

Az elsősorban az ország déli részén élő muszlimok (akik közül a többség ráadásul maláj), ebbe az unifikációba nehezen soroltattak be. Illetve csak erőszakkal. Vagy sehogyan.

Sokáig a tanárokat Bangkokból küldték a déli iskolákba (vagy a központ jóváhagyása kellett valamennyi tanár kinevezéséhez), és a buddhizmust kötelező tárgyként oktatták a muszlim többségű közösségek iskoláiban is.

Ahogy aztán az ilyenkor lenni szok(ott), a muszlim közösségekben párhuzamos, alternatív oktatási rendszer alakult ki - a saját hagyományokra/vallásra alapozva

A központ akkor kicsit meghátrált, engedett a gyeplőn..Annyira azonban nem, hogy ne legyen teőtalaj a iszlamizmus szélsőséges irányzatainak.

A továbbiakban majd erről és a régió iszlámjának több évszázados történelméről.

P.s. Amikor átléptem a határt Padang Besarnál, minden falucskában mecsetek mutatták, milyen közösség földjén járok.

Az egyik település központjában meg az alábbi szoborral a központ üzent: hogy tudjam, melyik országban vagyok.

20596948_1400333046682459_9125473991727216821_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr4412731084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása