iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Balkán, nyáron 13 - Magyar (K.u.K) kézen

2017. július 03. 13:56 - politics&islam

 

A Szandzsákot, mint a OMM által okkupált, de hivatalosan oszmán közigazgatáshoz tartozó Bosznia és a közvetlen oszmán uralom alatt maradt koszovói vilayet közötti korridort a berlini kongresszus döntése alapján a K.u.K. hadsereg szállta meg 1879-80 folyamán.

A hegyvidéki, akkor (is) nehezen járható, s ezáltal igazgatható területet alapból kettéosztották a megszállók.

Az északnyugati részt, a negyvenezres, fele-fele részben muszlim és ortodox lakosságú Plevlje szandzsák (Taşlıca) Pevlja központtal egy konzulátus és egy kétezres garnizon igazgatta. Itt viszonylag nyugodt légkör uralkodott: a hadsereg alapvetően - mondjuk így - infrastruktúra-fejlesztéssel (elsősorban útépítéssel) foglalkozott.

A kisebb délkeleti rész, a tulajdonképpeni Novi Paza-i szandzsák ellenben nyugtalan vidék volt. Az erősen kevert lakosság (szerbek, bosnyákok, albánok, goranok, romák, zsidók) körében nagy biznisz volt az útonállás, minek következtében ez a vidék három évtizeden (1880-1908) át a zavaros balkáni régiók alaptípusa maradt. A banditizmussal a megszállókkal mindvégig együttműködő Süleyman Hakkı pasa török helytartó sem bírt. Ez alatt a három évtized alatt az itt élő ortodox szerbek zöme Szerbia területére menekült. Ez az oka a Szandzsák mai etnikai-vallási megosztottságának: keleten a lakosság többsége muszlim, míg nyugaton ortodox keresztény.

Amikor 1908-ban a K.u.K. erők kivonultak, Hakkı pasa is jónak látta távozni. Nem véletlenül. Az oszmán birodalomban éppen zajlott a török nacionalista ifjú török forradalom, minekutána a visszatérő oszmán közigazgatás erőteljes törökösítésbe kezdett. Ez aztán felerősítette a balkáni nacionalista mozgalmakat. A Szandzsákban is.

Négy év múlva következett az első balkáni háború, ami az ötszáz éves oszmán uralom végét jelentette. A Szandzsákot 1913-ban megosztották a Szerb királyság és Montenegró között. A 2VH alatt volt ugyan ígéret Tito részéről, hogy a háború után egységes közigazgatás alá kerül, de nem így történt. Akkor két különböző tagköztársaságba került Észak- és Dél-Szandzsák.

Ma meg két önálló államba.

19598670_1368475153201582_7535542668352129142_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr8112637663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása