iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Balkán, nyáron 7 - Dubnica

2017. június 30. 09:15 - politics&islam

 

A Szandzsák - oly sokszor írtam már - egy kulturtörténeti aranybánya. (Meg hát ugye, természeti is, miként - mondjuk - az előző poszt bizonyítja.) Az iszlám adja a régió fő arculatát, hiszen maga az egykori közigazgatási egység is az oszmán korban született. De hát ezt megelőzően ez volt a középkori szerb államiság egyik bölcsője is, a Vlastimirovićok, majd a Nemanják földje. Számtalan, már bemutatott kolostorral.

Ez itt alant kicsiny építmény, de nem kevésbé fontos. A Stari Vlah-fennsík, a tegnap bemutatott Uvac-folyó északnyugati partján tényleg a Nemanják ősi, köves fészke (szép képzavarral), ahol - a hagyomány szerint 1219-ben maga Szent Száva emelt kolostort. (Mondjuk, hol nem?) Aztán 1422-ben felkerültek a falakra a freskók is.
A most látható - természetesen restaurált - épületet a 17. században emeltette Gabriel Rajić-Rašković pátriárka. Nevezett vallási vezető nem akárki volt. Az oszmán adminisztráció által nagy becsben tartott Rašković-családból származott, és sokáig az ostrogi kolostort vezette. (Ezt a montenegrói Nikšić melletti helyet mindenkinek ajánlom, aki lélegzetelállító sziklafalba emelt középkori csodát akar látni.)

Rajić-Rašković 1648 és 1655 között volt pátriárka - s ez alatt a szűk hét esztendő alatt igencsak intenzív munka jellemezte. Két dologról lett nevezetes. Egyrészt erőszakosan térítette a régió zsidóságát, ami komoly konfliktust eredményezett közte és a balkáni zsidó közösségek és ez utóbbi mellett álló Fényes Porta között.

De ami igazán betette a kaput Isztambulban az volt, amikor a pátriárka elutazott az orosz cárhoz, hogy pártfogót keressen a szerbség és általában a balkáni ortodoxok számára. Sikerrel járt: ettől az időtől számítható Oroszország balkáni ortodoxok feletti védnöksége, illetve máig tartó régióbeli politikai ambíciója.

R-R személyes életében már kevésbé volt szerencsés kifutású az oroszországi kirándulás. Mint árulót az oszmán hatóságok 1659 karácsonyán felakasztották.

Természetesen kanonizált mártír lett.

P.s. Van még egy érdekesség evvel a kicsiny kolostorral kapcsolatban. Szerb források szerint 1689-90 - gondolom, ahogy errefelé szokásos, kemény - telét itt töltötte Arsenije Čarnojević, az akkori ipeki (Peć) pátriárka, hogy erőt gyűjtvén '90-ben levezényelje az első nagy szerb menekülést (Велике сеобе Срба), melynek során hozzávetőlegesen 70000 szerb települt le a Duna mentén, a már Habsburg uralom alá került Vajdaságtól Szentendréig. Ekként e kis templom még a magyarországi történésekhez is kapcsolható.

Egyébként a Habsburgok tárt karokkal fogadták a menekülőket; nagy számban telepítették le őket a frissen visszahódított déli területek határvidékén. Ebből lettek a mai Horvátország területén a jelentős szerb lakossággal bíró Krajinák. (Emlékezhetünk rájuk a borzasztó délszláv háborúból.) Mindaddig, amíg Tudjman tábornok-elnök '95-ben ki nem "Vihar"-oztatta a szerbek többségét onnan. Sokat tűnődtem ezen Knin bedeszkázott ablakai láttán.

19510459_1365473176835113_102949954329094823_n.jpg

19598592_1365473446835086_9169034965776637480_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr5812630211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása