iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Balkán, nyáron 3 - Kettő és fél

2017. június 28. 07:51 - politics&islam

 

Kávézók, napsütés, kis szomor.

Ami mindig van errefele, már-már pamuki "hüzün". (Ez az arab eredetű szó "szomorúság"-ot jelent.) A régmúlt daliás idők és a mai roncstársadalom állandó öszvevetése. Mint nálunk - teszem hozzá.

Szerbia mostanában ugyancsak "régi válaszokat"keres aktuális kérdésekre. Minthogy a térségben - a százötven évvel ezelőtti helyzetre kissé hajazva - nagy/középhatalmak nyomulnak, Törökország, Oroszország és kissé friss tényezőként Szaúd-Arábia (és - még - csatolt részei), Belgrád is folytonosan újrapozícionálná magát. Most éppen a hagyományos, többévszázados patrónus, Moszkva irányába. Volt már ilyen, s lesz is még.
Mert a régmúlt dicső idők visszatérésének opciója igencsak lehetetlennek tetszik. Felszínesen azt mondhatnók, hogy a Balkánnak mindeddig két és félszer ment igazán. Amikor egy nagyobb politikai entitás részeként, ergo egységben üzemelt.

Az első ilyen - máig meghaladhatatlan - golden age a római birodalom kora volt. Ami közlekedési infrastruktúra van jelenleg a félszigeten, az mind a római hadmérnökök szakértelmére vezethető vissza. De ugyanez a helyzet - kis túlzással - a vízgazdálkodás vagy a kereskedelmi logisztika esetében is. Az aranykor aztán prolongálódott s lassú hanyatlással ért véget a bizánci birodalom felszámolásával.

A második arany-, na jó, legyen: ezüstkor az oszmán állam jelenléte a félszigeten. A szerbek, a bolgárok, és persze a görögök máris a szívükhöz kapnak és autentikus népi bökőszerszámukat merítenék meg bennem ennek hallatán, de kétségtelen tény, hogy az elsó osmanlı évszázadok jól felépített-irányított közigazgatást és gazdaságot hoztak a Balkán népeinek. Nem mindenkinek, igaz, de mind többen igyekeztek a legkedvezményezettebbek közé kerülni, azaz iszlamizáltak.

A címben említett "feles"aranykor már korántsem nevezhető aranynak és az egész félszigetre kiterjedtnek sem. Ez volt az 1VH után született délszláv állam, amely legalább a Nyugat-Balkánon hozott - tudjuk, milyen módszerekkel s áron - igazából a 2VH-követően kibontakozó regionális prosperitást.

Egyébként a kommunisták balkáni hatalomra kerülésekor rövid ideig szó volt arról is, hogy e délszláv képződményhez Bulgária is csatlakozik. Hát, ismerve Josip Broz meg Georgi Dimitrov elvtárs személyiségét, ennek a valószínűsége a nullával volt egyenlő. Belülről soha nem jött létre politikai entitás az egész Balkánon. A geográfiai, etnikai és kulturális tagoltság ezt lehetetlenné tette/teszi. Hát még, ha nagy dudások (lásd: Tito, Dimitrov) maguknak akarták a kizárólagos hatalmat.

"Ja, és még én is ott voltam!" - kiált át a kommunista másvilágról Enver Hoxha.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr6212624981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása