iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Yeni Pazar sancağı 1

2017. április 26. 09:53 - politics&islam

 

(Az elmúlt napokban Szerbiában és Montenegróban tett utazás néhány fb-bejegyzésének utánközlése.)

Ismét Novi Pazarban. Este, esőben. De.

Az egykori híd-szandzsák központjában. Mert a terület a város Isa-Beg Isaković általi 1456-os alapítása óta fontos összeköttetést jelentett a 15. század végétől egyre inkább iszlamizálódott Bosznia és az ugyancsak az iszlám útjára lépett észak-albán szállásterületek között. A korábban itt élő szerbek nagy része fokozatosan északra vándorolt (itt volt a kora-középkori szerb államiság egyik központja, Raš, amiről legutóbb ezt megelőző utamon írtam), egy részük pedig az erre is előforduló albánokkal együtt felvette az iszlámot. Ezzel a muszlim többségű vidék elvágta a közép-szerbiai (šumadijai) szerbeket a montenegrói hegyek középső és déli fertályán élő ortodox hittestvéreiktől.

A Novi Pazar-i szandzsák közigazgatásilag évszázadokon keresztül Boszniához tartozott (kezdetben a boszniai mufti székhelye is itt volt), majd nemzetközi jelentőségre akkor tett szert, amikor az 1870-es években a Monarchia szemet vetett Boszniára.

Erről majd többet. Most a szokásos beköszönő-csevap után pihenés. Laku noć!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr1112455343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása