iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Közel Afrikához

2017. április 09. 09:09 - politics&islam

 

Mennek az elemzések a nyilvánvalóról. Arról, mi lesz a dzsihádisták (mármint a túlélők) sorsa miután Irakban felszámolják az Iszlám Állam entitását.

A főbb vonalak világosak:

  • abszorbció az iraki társadalomban - elsősorban az ország középső részén húzódó szunnita vidékeken; folytatva és növelve a másfél évtizedes káoszt,
  • erőátcsoportosítás Szíriába, fokozva az ottani helyzetet s késleltetve a dzsihádisták regionális kiszorulását,
  • visszatérés a perifériákra,
  • hazatérés - az ottani biztonsági kihívások generálásával.

Általában ez utóbbi opciókkal Európa, esetlegesen a Mediterráneum esetében folyik az elmélkedés. Pedig van térség, ahova már eddig is jelentős számú dzsihádista tért vissza.

Jelesül Nyugat-Afrikába. A múlt héten zajlott egy - harminc ország részvételével megrendezett - biztonsági konferencia Khartúmban a kontinensen egyre nagyobb aggodalomra okot adó biztonsági helyzetről. A fő résztvevők a házigazda Szudánon kívül Egyiptom, Etiópia, Uganda, Ruanda és Dél-Afrika titkosszolgálatainak és biztonságpolitikusainak képviselői voltak. A téma pedig a "félelem háromszögének" újjászületése volt.

Helyi források szerint ugyanis eddig a Szíriában és Irakban harcoló afrikai dzsihádisták 40%-a már visszatért a kontinensre; elsősorban Maliba, Nigerbe, Csádba és Burkina Fasoba. Ráadásul e visszatérők nem kis hányada európai útlevéllel is rendelkezve könnyedén mozoghat a különböző afrikai országok között, ami a "félelem háromszögén" túl is fejfájást okoz a biztonsági szerveknek.

Várhatjuk a fejleményeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr1712411577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása