iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Névsorolvasás

2017. március 13. 13:51 - politics&islam

 

A dél-damaszkuszi Szajjida Zajnab/Sitt Zeyneb-negyed különleges világ az amúgy egykor létezett szíriai multietnikus és -religionális világban. Az országban kicsiny, de nem elhanyagolható jelentőségű tizenkettes síiták közössége él itt, a Próféta unokája, Ali imám és Fátima lánya, Zajnab mauzóleum-komplexuma mellett. A sírhely és a mecset évszázadok óta fontos zarándokhely a síiták számára, az utóbbi évtizedekben pedig ez irányú jelentősége tovább nőtt. A Próféta családtagjainak sírjához köthető zarándoklatok a síiták számára rendkívüli jelentőséggel bírnak; ebbe most nem mennék bele részletesen.

Abba azonban igen, hogy a szír fővárosban a minap újra terrortámadás történt, ezúttal is majd’ nyolcvan halottal. Mint eddig több alkalommal, elsősorban most is síita zarándokok voltak a célpontok, többségükben irakiak, akiknek fő célja a Zajnab-negyed, s ezúttal a város másik történelmileg is jelentős temetője, az óvárostól közvetlenül délre elterülő Báb al-Szagír-i volt. Itt is számos szahábí (Muhammad társa), köztük Alí imám híveinek sírjai megtalálhatóak.  A zarándokokat szállító autóbuszkonvoj elleni robbantással egy időben támadás érte az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) Zajnab-negyedbeli központját is – ugyancsak számos halottal.

Az utóbbi időben ugyanis jelentősen megerősítették a síiták lakta körzet biztonsági erőit. A szíriai fegyveres erők (tagjai közül húszan estek áldozatul a mostani támadásnak) mellett jelen vannak az IRGC és a libanoni Hezbollah tagjai is.

A robbantást a Levante/Szíria Felszabadítási Szervezet/Tahrír al-Sám/TS (هيئة تحرير الشام) vállalta magára. A formáció új, a résztvevők régiek. Az Idlíb környéki csoportok rendezték át egy kicsit a mozaikot. A TS tagjai:

  • Levante Felszabadítási Frontja/Dzsibhat Fath al-Sám (جبهة فتح الشام), született: Dzsibhat al-Nuszra (جبهة النصرة).
  • Núr al-Dín Zangí Mozgalom/Nureddin Zengi Movement (حركة نور الدين الزنكي).
  • Igazság Zászlóalj (لواء الحق).
  • Hit Segítőnek Frontja (جبهة أنصار الدين).
  • Szunna Hadserege (جيش السنة).

Az új formáció deklarált vezetője a Szíria Szabadjainak Iszlám Mozgalma/Ahrár al-Sám (حركة أحرار الشام الإسلامية) kiugrott parancsnoka, Hásim al-Sajkh Abú Dzsábir, második számú embere, az ugyanonnan érkező Abú Júszuf al-Muhádzsir. A szervezet úgymond „a forradalom tisztaságának megőrzéséért” egyesítette az iszlamista erőket, melyek maga mérsékelteknek deklarált. Mondjuk, az említett merénylet kevésbé erősíti meg azt a besorolást, kétségtelen, hogy számos, nem végletesen szélsőséges vallási vezető nyilvánított ki hűségesküjét (baj’a) a szervezetnek. Ilyen álimok: Abdulrazzáq al-Mahdí, Abú al-Hárith al-Maszrí, Abú al-Táhir al-Hamaví, Abdulláh al-Muhajszaní (szaúdi vahhabita prédikátor), Muszlih al-Aljání.

És még egy kis névsorolvasás az ismertebb tagokról: Abú Jaqzán al-Maszrí, Abú al-Fath al-Fargalí, Abú al-Abd Asdá, Talha Abú Suajb, Abú Hafsz al-Manbidzsí, Szarráqa al-Makkí, Abú Jahjá al-Sámí, Hamza Abú Huszajn,  Abú al-Barrá al-Qahtání, Abú Muhammad al-Numání, Jászir Abú Alí Flajsz, Abú Hamza al-Maszrí, Abú al-Jazíd al-Taftazání, Ijjád al-Sajkh Mahmúd, Abú Iszmáíl, Abú Hásim, Abú al-Valíd al-Hanafí, Abú al-Battár al-Dzsazráví.

A Zajnab-negyedben legutóbb pont egy éve, februárban volt pusztító erejű terrortámadás. Akkor – ugyancsak iraki zarándokok elleni akció eredményeként – 134-es haltak meg és több százan megsebesültek. A városban januárban Kafar Szúsza-negyedben robbantott a Levantei Felszabadítási Front/Fath al-Sám (جبهة فتح الشام). A terrortámadások gyakoriságának növekedése borítékolható.

Zajnab tükörmecsetjéhez mecsethez számtalanszor kilátogattam. A Hamidíja-bazár melletti Qanavát-negyed – ha jól emlékszem, al-Bárúdi nevű – utcájából indult a menetrend szerinti libaürülék színű, ütött-kopott, csotrogány busz a déli elővárosba. A szinkopikus ablaktáblák mögötti utazás hangulata visszaadhatatlan és leírhatatlan. Miként a Zajnab-negyed békéje és nyugalma, anno. Egy időben még tanultam is ott.

A mostani eseményekből is tanulhatunk.

Hogy a szíriai társadalom szövete tovább feslik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr5512334681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása