iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Katonákat a választásokra!

2017. február 06. 09:58 - politics&islam

 

2012 nyarán Tuniszból al-Káfba tartottam kerékpáron. Ramadán volt, hőség, rezgett a levegő, minden vörös és sárga. Jugurtha útját követtem, oldaltáskámban Sallustius Crispus könyvecskéjével (De Bello Iugurthino) igyekeztem Thála felé, hol nevezett numídiai király egy hatalmas sziklán táborát felverte, hogy in situ olvashassam az egyébként krimiszerűen izgalmas művet. De még csak Téboursouk-ot hagytam el, s a naplemente előtt megálltam egy kicsit olvasni.

Talán öt perc sem telt el, máris megállt egy kocsi mellettem. Fiatal férfi. Következett a szokásos párbeszéd (ki, honnan, hova, miért), majd az invitálás. Iftár a legközelebbi faluban. A Mama isteni főztje. És hosszas beszélgetés.

A srác hivatásos katona volt, a karthágói elnöki palota-együttes testőrségébe tartozott. Nem fogta vissza magát, amikor politizáltunk. A tunéziai fel/félfordulás második évében voltunk, az ország éppen megnyugodott egy kicsit. (De csak kicsit. A középső és keleti városokban aztán magam is tapasztalhattam a nyugalom illúzióját. Három nappal e idilli beszélgetés után – túl Sallustiuson és Jugurthán – Feriana határában fiatalok vidám kőhajigálás keretében majdnem agyonütöttek és kiraboltak. De akkor közbelépett az országszellem és két jóravaló birkapásztort  küldött kisteherrel, kik megoldották a helyzetet.)

Szóval a testőr nyíltan politizált. Bár valamelyest vallásos volt, a szekuláris állam híveként érvelt. És azt is szóba hozta (sérelmezte), hogy fegyveres testület tagjaként nem vehet részt a választásokon.

Na, ez most már nem így lesz. A tunéziai parlament a minap elfogadta azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében ezután a hadsereg, a rendőrség és más fegyveres testületek tagjai is részt vehetnek az országos és helyhatósági választásokon. Jelöltként azonban továbbra sem indulhatnak és nem vehetnek részt a választási kampányokban.

A javaslat annak ellenére ment át – igaz, majd egy éves huzavona után –, hogy a legnagyobb parlamenti erő, az iszlamista Nahda Párt (حركة النهضة الإسلامية) erősen ellenezte. Nem véletlenül. Érvelésük szerint ugyanis a fegyveres testületekben továbbra is a szekuláris állam hívei vannak többségben. Ha ezt az érvet még tovább pontosítanánk,. Úgy fogalmazhatunk: ezek a testületek a szekularizmus legfőbb bázisai Tunéziában (s nem csak ott).

A Nahda kormánypárti koalíciós partnere a Tunéziai Felhívás Pártja (حزب نداء تونس), valamit az ellenzéki erők, mint a Szabad Hazafias Unió (الاتحاد الوطني الحرّ), a Népi Front a Forradalom Céljainak Megvalósításáért (الجبهة الشعبية لتحقيق أهداف الثورة), a Tunézia Horizontjai (آفاق تونس) vagy a Köztársaságért Konferencia (المؤتمر من أجل الجمهورية) megszavazták a törvényt . (144 igen, 11 nem, 3 tartózkodás.)

Nem kis jelentőségű a lépés. A szekularizmus hívei potenciálisan nagy számú támogatót kaphatnak a fegyveres testületek tagjainak választási részvételével. Hatvanezer katonáról és további hetvenkétezer, a biztonsági erőknél szolgáló fegyveresről van szó. Akik – már a szolgálatoknál élő több évtizedes hagyományok továbbélése miatt is – alapvetően a szekularizmus mellett tehetik le a voksukat.

Nemsokára helyhatósági választások lesznek. Majd meglátjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr3712173672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása