iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Omán harmadszor 19 - Kitekintő

2017. január 29. 06:51 - politics&islam

 

Illetve ide, a szomszédba. Merthogy jön a Félszigetre a libanoni elnök. A két és fél éves provizórium után tavaly októberben megválasztott Michel Aún/Aoun első hivatalos külfödi útja Rijádba vezet.

Ez már azért is figyelemre méltó, mert az extábornok a "másik oldal" embere, mozgalma, a Szabad Hazafias Irányzat (SZHM - Free Patriotic Movement) a Hezbollah fő keresztény szövetségese a cédrusok országában.

Aoun megválasztása hosszú tárgyalások után realizálódott. A kompromisszum része volt, hogy miniszterelnöknek Rijád első számú libanoni emberét Szaad (al-Dín) al-Harírít választották - a szokásos kiegyensúlyozó (s egyben bénító) politikai jegyében. Aounnak mindenesetre először az ellentáborban kell kondoleálni. (S kunyizni egy kis pénzt.)

Utána aztán Dohába látogat az elnök. Katarral ugyanolyan rossz a viszonya a Hezbollah-SZHM tengelynek. (És fő pártfogójuknak Iránnak, meg fő pártfogoltjuknak, az Aszad-kormányzatnak.) De itt is tiszteletet kell tenni.

S Aoun kérelemmel is érkezik. Doha segítségét kéri, hogy közvetítsen az Iszlám Állam (IS) felé kilenc eltűnt libanoni katona ügyében. Akik az IS fogságába kerültek.

Katar nagy negotiator ezekben az ügyekben. Nem nehéz belegondolni, miért.

(2017. január 9.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr712149653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása