iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Omán harmadszor 7 - Iszlám Szövetség

2017. január 25. 07:31 - politics&islam

 

Ez nem "olyan", éppen azok ellen irányul. A Rijád által megálmodott s mostanában keretek közé alkotott 40 muszlim többségű ország részvételével létrejött "Iszlám Szövetség a Terrorizmus ellen" nevű szervezetről van szó. Amelyet sokan valójában Irán elleni katonai szerveződésnek tekintenek. (Rijád mindenképp.)

Most ebbe a szervezetbe Omán is belépni látszik. Tárgyalások folynak Rijád és Maszqat között s a helyzet jelenlegi állása szerint hamarosan a szerződés véglegesítése céljából az ománi fővárosba érkezik Muhammad bin Szalmán szaúdi trónörökös és védelmi miniszter.

Omán elmozdulása Rijád felé figyelemre méltó fejlemény. Maszqat mindig igyekezett "középen" maradni a szaúdi-iráni viszályban. Közvetítőként fontos szerepet játszott az iráni nukleáris egyezmény tárgyalásain is. S korábban, az Irak-iráni háborúban is ezt tette s nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait a forradalmi Teheránnal. Lássuk majd, hová vezetnek az ùj fejlemények.

Ahogy végigkerekeztem a Záhirán, egyre másra előztek meg a katonai konvojok. (Mondjuk, nincs ebben semmi csodálni való, a szomszédos Jemenben háború dúl.) Hadgyakorlatról jöttek vagy hadgyakorlatra mentek, nem tudom, de ahogy a kúfijébe csavart arcú terepszínű fiatalok vonultak a homokviharban, szinte filmszerű volt.

S volt egy különösen pozitív hozadéka az egésznek. Mindenki integetett, én pedig egyetlen üdvözlést sem hagytam viszonzatlanul. Így viszont - legalább a jobb - kezem nem zsibbadt el a kormányon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr5612147039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása