iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Támaszpontok

2016. december 10. 05:39 - politics&islam

 

Kapirgáljuk a felszínt. Szunnita-síita ellentétek, perzsa-arab tradicionális fölé-alá/alá-fölé rendeltség, középhatalmi vágyak satöbbi. Komolyabb dolgok vannak a mélyben. De idő hiányában, terelésből, lustaságból satöbbi evezzünk csak az óceán felszínén. Alant láthatnánk a valót, viszont nagy valószínűséggel belefulladnánk.

Az Iráni Iszlám Köztársaság haderejének vezérkari főnöke, Mohammed Báqerí/Mohammad Bagheri a minap így szóla: Iránnak, mint regionális hatalomnak, joga van haditengerészeti támaszpontok létesítéséhez a világóceánok általa érdekelt vizein. Konkrétan a Földközi- és az Arab-tengerről beszélt.

Most, hogy Szíriában Teherán megítélése szerint nekik áll a zászló (vagy minimum: az a zászló már nem lesz levonva), most konkrétan a tengerpartra álmodik egy haditengerészeti bázist – az orosz példát követve valahol al-Ládzikíja/Latakija és Tartúsz-Bánjász közelében –, honnan bent lehetne a Mediterráneumban. (Most írhatnám, hogy ez sem új: Xerxész óta tudunk a perzsa állam(ok) ilyen jellegű törekvéseiről.) A másik szóba jöhető lokáció természetesen Jemen. Itt még erősen kérdéses, hogy a szövetségesnek tekintett hauthi mozgalom mire viszi, de Irán az Ádeni-öbölből jobban ráláthatna valóban saját közeli érdekeltségi területére, az Indiai-óceán északnyugati vizeire.

Persze ezeknek a projekteknek számos ellenzője akad. Illetve csak az. A Földközi-tengeren az Egyesült Államok/NATO meg az oroszok, a déli vizeken meg az USA-n kívül a főellenség, Szaúd-Arábia et fils.

Visszacsatolva a Dardanellákat megkorbácsoltató ókori uralkodóhoz, mindig tartsuk szem előtt, hogy Irán túl azon, hogy a síizmus progresszív (értsd: politikailag aktív) ágának jelenlegi vezérhajója, egyben perzsa állam is. Identitásában két és félezer éves. Ezáltal nem is az az érdekes, hogy mennyi a realitása ennek az iráni elképzelésnek, hanem inkább a gondolat ténye mutat messzebbre. Meg mélyebbre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr1512034959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása