iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Ítéletek

2016. december 08. 06:22 - politics&islam

 

Folytatva egy kicsit az előző bejegyzést, még Öböl.

Bahreinben bekeményítenek. A fellebbviteli bíróság a minap három vádlottat halálra, további hetet pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt. A vád szerint pokolgépes támadást készítettek elő a főváros, al-Manáma nyugati elővárosában, al-Daj területén. A robbantásban két bahreini rendőr halt meg - meg egy emirátusoki katonatiszt.

Aki úgy került a helyszínre, hogy tagja volt a 2011-es tüntetéssorozatot követő GCC katonai beavatkozás során érkezett nemzetközi egységeknek. A zömében szaúdi katonák mellett ugyanis más GCC-tagországok fegyveres erői is delegáltak csapatokat a baráti segítségnyújtás során. A bahrein tüntetéseknek ugyanis - túl a fiatalok demokratizálódást követelő attitűdjén - a kezdettől fogva felekezeti jellege volt. A lakosság többségét kitevő síiták artikulálták követeléseiket. (Önmaguk szerint ők adják a népesség kétharmadát, a szunniták irányította statisztikai hivatal szerint 45-49%-át.)

2011 márciusában tehát az uralkodó szunnita család+elit kérésére bevonultak a "nemzetközi erők", ami csökkentette, de máig nem szüntette meg az alapvetően konfesszionalista feszültségeket. Így tovább zajlanak a szervezkedések, esetenként, mint a 2014-ben bekövetkező al-Dajh-i eset, merényletek.

A bíróságok pedig egyre-másra hozzák a kemény ítéleteket. Ugyancsak mostani verdikt, hogy négy síita állampolgárt életfogytiglan, hat továbbit pedig 15 évig lesz börtönben, miután "rájuk bizonyították", hogy az Imám hadserege (جيش الامام) néven titkos síita fegyveres csoportot szerveztek.

Évek óta tart a legbefolyásosabb síita politikai vezető, Alí Szalmán pere. Jelenleg kilenc év börtön lebeg a feje felett, de itt még nem mondták ki a végső szót. Szervezetének,a legjelentősebb síita politikai formációnak azonban már befújták a sihtát: július 17-én hivatalosan feloszlatták az al-Vifáq Szervezetet (الوفاق) - felekezeti ellentétek szítása és Iránnak való együttműködés vádjával.

Irán nagy mumusa a kis országnak, amely a történelem során többször volt valamely perzsa állami formáció része. S mindemellett Bahrein mindenkor (legalább a 9.század óta) a síizmus egyik fő területe. Volt idő (a 18.század), amikor a síita ideológiai mainstream hazája volt. S máig az Öböl déli partján húzódó összefüggő síita szállásterület része. Szaúd-Arábia fő síiták lakta vidéke (Keleti Tartomány/الشرقية‎‎)közvetlenül a szigetország közelében található, a nagy síita közösségekkel bíró városok, al-Khobar és al-Qatíf ötven kilométeres távolságon belül találhatók. Nagy a szunnita félelem - akár a történelmi hagyományokat, akár a jelen demográfiai mutatóit nézik.

A szaúdi-iráni izmozásnak számos mellékfrontja létezik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr9712028865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása