iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Új (?) utak

2016. december 03. 17:30 - politics&islam

 

A jemeni polgárháború, vagy inkább az iráni-szaúdi küzdelem egyik hadszíntere, továb zajlik. Néha egy kis tűzszünet, néha harcok, a vége még nem látszik.

Szaúd-Arábia és szövetségesei (a GCC-országok, Omán kivételével) szárazföldi és légi csapatokkal effektíve is jelen vannak, Irán helyi szövetségesei, a hauthí mozgalom pedig ugyancsak folyamatosan érezhetik Teherán támogatását. Iráni szakértők (többnyire a Forradalmi Gárda/IRGC-tisztek és libanoni Hezbollah kiképzők révén) régóta részt vesznek a hauthí csapatok felkészítésben.

Pár hónapja már felmerült, hogy közvetett módon immár iráni fegyverek is érkeznek Jemenbe. Persze naivitás volt azt hinni, hogy ilyen irányú mozgás nem történt/történik, mégis csak most került reflektorfénybe az iráni fegyverszállítás. Jelesül, hogy Ománon keresztül, az Arab-félsziget e legkeletibb államának legnyugatibb tartományán, Dzufár/Zofáron keresztül könnyű- és közepes fegyverzet jut el a hauthista csapatokhoz. Kétségtelen, hogy ez az óriási sivatagos tartomány nehezen ellenőrizhető - leszámítva a Szalálah/Salalah felé vezető egyetlen "transzszaharai" országutat. Igazolhatom, idén télen végigkerekeztem ezen, több ellenőrző pont is van, de az innen nyugatra, a jemeni határ felé futó mellékutak szabad folyosók - nem beszélve a sivatagi határról.

Szóval itt már eddig is volt fegyvermozgatás. Most pedig új csempészútvonalakról esik szó. Irán közvetítőket talált: a fegyvereket először kisebb hajókon Szomáliába (Szomálilandba és Puntlandba) szállítják, majd onnan kerül az Ádeni-öblön keresztül a hauthi címzetteknek. (Zárójelben: nem mostantól.

A szaúdi hátterű sajtó parázik.

Arról nem írnak, mennyi fegyvert juttattak eddig ők a dél-arábiai országba.

Ezidáig a legutóbbi másfél év alatt tízezren haltak meg polgárháborúban. Előtte meg még többen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr4912019319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása