iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A Szandzsák ősszel 2 - L

2016. november 24. 20:07 - politics&islam

 

Tulajdonképpen már a legutóbbi - a Büyük Bayramkor - megejtett látogatás alatt feltűnt a nagyhercegség felségjelével ellátott felsőközép kategóriás járművek szubtilis mennyisége. S a dolog nem véletlen.

Miként valamennyi vendégmunkás, az ex-jugók - hogy gyorsan idevessek egy, a mai Zeitgeist által már szinte kötelezővé tett, menőnek tartott unpíszí kifejezést, amit maximum a görögök kedvelnek; elsősorban Macedónia vonatkozásában - is tömbösülnek a galutban. Luxemburgban jó tizenötezer szandzsáki él és dolgozik.

Gondoljunk bele: ez a történelmi régió szerb oldalán élő lakosság csaknem tizede. S ráadásul a többségük a színmuszlim tutini és a majdnem az Novi Pazar-i opština lakosságából tevődik ki, így a luxemburgi szandzsáki közösség egyben kompakt muszlim kisebbség is.

Akiknek hazautalásai nélkül - kiegészülve a bajorországi/müncheni és beči szandzsáki Gastarbeiterek (használatos még ez a kifejezés?) pénztranszferével - nem működne maga az anyaföld, a Szandzsák. (Mostanság egyre inkább, hogy a szerb kormány nagy török-barátsága éppen hanyatlóban van.)

Ez a közösség, a hazai rokonsággal együtt egyébként erősen EU-belépés-párti. S a szandzsáki lakosság úgy zusammen, szintúgy.

Igaz, az elmúlt években meg-megfordulva kedvenc falucskámban, a montenegrói határvidéken svejci miliőben megbúvó Đerekarében, már többször hallottam a szarvasmarha-tenyésztő gazdákat aggódni. (A tejmarha itt a fő/egyetlen bevételi forrás.) Ők valami olyasmit éreznek, hogy a belépéssel versenyképtelen gazdálkodásuk miatt nekik egy jussuk lesz: annyi meg egy csatos bambi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr1311995362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása