iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

A sötétség mélyén 1 (Ahol mindig süt a Nap.)

2016. július 10. 17:00 - politics&islam

 

A héten a Balkánon jártam, elkövettem néhány feljegyzést. 

Csodás dolog járművet javíttatni. Velem ez már sokszor megesett. Reparáltattam kerékpárt Tunéziában, Spanyolországban, Üzbegisztánban vagy mondjuk annak szomszédságában, a kirgizeknél. Autót meg Portugáliától Szírián és Libanon át Marokkóig, vagy éppen a Balkán majd' összes országában. Jó dolog, mert általa újra és újra bebizonyosodik, hogy mindenütt (általában) jó emberek élnek; s egy-egy szervizelés során tovább mélyíthetőek az adott kultúrában szerzett ismeretek.

Most végre Szerbiában is megesett velem - ezúttal gépjármű vonalon. (Velocipéddel tavalyelőtt szereztem kellemes élményeket az üzbég út után levezetésként megtett Isztambul-Budapest viszonylaton.) Mindig öreg autóval keljünk útra!

Amíg a családi vállalkozás nekiesett a kocsimnak (és elegánsan leültettek az udvaron, elém téve egy mennyei feketét), elővettem aktuális olvasmányom, amit - s ez igazán ritkaság - rövid időn belül másodszor szántok végig.

A szerző s a cím: Simon Róbert: Az iszlám fundamentalizmus - Gyökerek és elágazások Mohamedtől az al-Qaidáig, Helikon, Budapest, 2014.

Írnék erről pár sort. Vagy inkább pár szót. Mert annyi is elég. Valahogy így kell ezt a témát megközelíteni. Ilyen germán filológus módon (lásd még a viccet: Der Elefant, Erster Band..). Hogy mélyen, a gyökerekkel együtt látszódjék az egész ágas-bogas fa. Mármint a könyv témáját adó iszlám fundamentalizmus biológiai struktúrája. Mert e nélkül csak a felszíni kapirgálás marad. Írja-mondja azt leszolgált katona, a dicsekvő zsoldos, az exkém vagy az elefántcsonttorony tudós.

S aki ilyeneket olvasgat talán immúnisabb lesz a mai megmondóemberekre, a napi tutit elszámláló óriásira növekedett Furfangos Frigyesre vagy a Konferencia Orientalistára vagy a Soldatra vagy az Ördögi Mosolyú Orákulumra vagy az Altatónővérre.

S talán még a plakátokon is elgondolkodik.

(Egyébként Simon Róbert egész életművét érdemes tanulmányozni. S egyáltalán: olvasni.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr458878568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása