iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Újabb Balkán 10 - Megbékítés (?)

2016. június 12. 23:01 - politics&islam

 

A szerbiai Novi Pazarban időzve egy röpke gondolat egy Prishtinából idevezető úton Koszovóban meglátogatott zarándokhelyről. 

Egy helyszín, egy esemény s két szereplő.

Kosovo Polje, a szultán elleni merénylet helye, Murád türbéje (a török kormány által felújítva),

77.jpg

78.jpg

s az attentátor Obilić már bemutatott szobra.

36.jpg

Ami igazán szép: a türbe melletti várost máig Obilićnek hívják. A szerb politikai dominanciájú régmúlt örökségeként. Mára a lakosság 85%-a albán. 2001-től van is albán neve is a városkának - minő csoda: Kastriot (Szkander bég mindenütt). De mindenütt maradtak a szerb nevű településnév-táblák. A szentély az észak-koszovói Kosovska-Mitrovica/Mitrovicë/Mitroviça központú kis szerb enklávébe vezető főút mellett található. Hol az Ibar völgyében az út mentén - mintha mindúttalan május elsejére készülnének - minden lámpaoszlopon ott lengedez a Nemanjić-dinasztia kétfejű sasos, korona ékesítette címerével díszített szerb nemzeti lobogó. 

2016-06-04_10_22_46.jpg

Nincs (s reálisan közelítve - nem is lesz) béke a koszovo-metohijai hegyek alatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr358794384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása