iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Újabb Balkán 2 - Törésvonal

2016. június 08. 21:46 - politics&islam

 

Mindig sajnálom, hogy hűtlen lettem a geográfiához. De az egykor ott felcsipegetett ismereteket máig szeretem hasznosítani.

A Vardar-törésvonal köztudomásúan (?) földrengések indukálója. Szegény Szkopje meg éppen rajta csücsül. Rá is járt a rúd a múltban. 1963-ban majd teljesen letarolta egy nagy földmozgás, ami után újjáépítették az akkor errefelé szokásos jugoszláv futurisztikus stílben. Ez szürkésbarna bizarr épületek kaotikus halmazát jelentette. Csudálatos lett.

Különösen a nyolcvanas évek végére, amikorra megcsócsálta őket az idő vasfoga. A függetlenné vált macedón állam a majd másfél évtizedes pangás (kis polgárháború stb.) után nekilátott a városfejlesztésnek. Brutális neo-neoklasszicista (egyszerűbben: álbirodalmi giccsben) városközpont épül. Egy olyan országban, ahol mérhetetlenül elmaradott az infrastruktúra és amelyet komoly gazdasági társadalmi gondok feszítenek. A macedónok és albánok ( ez utóbbiak a lakosság jó harmadát teszik ki) között.

Ez látszik a "városfejlesztésen" is. Míg a macedón (keresztény) oldalon egyre-másra bukkannak ki a mi Nemzeti Színházunkra hajazó épületszörnyek (meg is nyugodtam, világtendencia ez - tapasztaltam - Dusanbétól Taskenten át a dél-pesti rakpartig), a Vardar túloldalán a čaršija negyedtől kezdve , hol már inkább albánok (muszlimok) élnek, semmi területrendezés nem történik. Nem lesz ennek jó vége, asszem.

És a birodalmi városközpontban ott a szoborpark. Pontosabban mindenütt szobrok, híres macedónnak mondott személyekről. Számolatlanul. (Leginkább izmos, nagy bajuszos férfiak izmos, nagy bajú... sörényes lovakon fegyvert rántva küzdenek Macedóniáért.)

Ha így megy tovább, húsz éven belül minden holt (s ha mernek nagyot álmodni) minden élő macedónról készül emlékmű.

Szurkoljunk nekik!

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr588787650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása