iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Csata a tárgyalóteremben

2016. április 05. 23:01 - politics&islam

 

Még mindig a regionális küzdelemről.

Aminek van még terepe a politikai tárgyalótermek, a titkosszolgálati akciók, a gazdasági élet, az effektív háborús csatamezők vagy éppen a legutóbb említett média-világ mellett: például a bíróságok tárgyalótermeiben.

Szaúd-Arábia egyik legfontosabb szövetségese, az Egyesült Arab Emirátusok is résen van. Tegnapi keltezésű hír, hogy Abú Dzabí-ban a bíróság fél év börtönre és a büntetés letöltése után kitoloncolásra ítélt három libanonit (egyikük kanadai állampolgár is), akiket a Hezbollah részére helyi hálózat kiépítésével vádoltak. Ketten nem mai csókák: Szuhajl Nájif Ghurajjib 62, Asz’ad Amín Qánszú 66 éves, a harmadik Ahmad Ibráhím Qánszú mindössze 30.

Érdekes nevek. A Ghurajjib-család az egyik legjelentősebb libanoni síita famíliák egyike, számos neves tudóst adott az elmúlt száz évben (említhetném például Ámál Szajjid Ghurajjib-ot, aki kitűnő könyvet írt a Hezbollahról); míg a Qánszú-k arról nevezetesek, hogy a libanoni Baath Párt prominens családjai közé tartoznak. (Hasznos dolog a libanoni genealógia. Ismerete nélkül nem igazán érthető az ország történelme.)

A vád szerint állami létesítmények ellen kémkedtek, valamint politikai, gazdasági és társadalmi (?) információkkal látták el a Hezbollah tagjait. Tekintve, hogy a külhoni polgárokkal jócskán megrakott Emirátusokban (a lakosság 87%-a külföldi) a vendégmunkások (s itt nem csak a dél-ázsiai munkáskezekről van szó) szoros kapcsolatokat ápolnak honfitársaikkal és hazájukkal, igencsak vérszegényre sikeredett a vád. (Az ilyen eseményekre igencsak árgus szemekkel figyelő Irán-szövetséges média-hálózat nem is nagyon foglalkozott az eseménnyel.)

Az ítélet is arra utal, hogy eget rengető információkkal nem kereskedhettek a vádlottak. De fel lehetett mutatni: miután februárban az Emirátusok hivatalosan is felvette a Hezbollahot a terrorista szervezetek listájára, máris kémeket fogtak.

P.S. Az iráni-szaúdi küzdelem terepeként ne felejtsük el a fegyverszállítási versenyt sem. A minap például amerikai hadihajó tartóztatott fel egy vitorláshajón utazó iráni szállítmányt, amelyben Kalasnyikovok ezrei, aknavetők és rakéták tucatjai voltak úton az Arab-tengeren a hauthista szövetségeseknek. A szaúdi fegyverek pedig – a GCC-hadsereggel együtt – közvetlenül a határon át jutnak Rijád jemeni szövetségeseihez. Jemen – parlamenti választások ide, Szakértők Tanácsa-választások oda – Irakhoz és Szíriához mérhető stratégiai jelentőséggel bír Teherán számára. És még jó ideig fog is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr178569532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása