iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Kozephatalmak kozepette - Oman 2

2016. január 14. 16:24 - politics&islam

 

Mindenrol Sziria jut az eszembe. Ennyi elszakadas a targyilagossagtol engedtessek meg. Latom magam elott a regi damaszkuszi Merdzse melleti piacot, amely - talan a villanyt leszamitva - igazan autentikus volt. Meg talan az olajbogyoarus gumucsemmaja nem illet oda. De az altala arult harmincfele bogyo!! Es a rothado narancs-szag! Azis jo volt! Az egesz mellett pedig ott allt (ez meg ma is in situ uzemel) a regi ormeny furdo. Volt egy kulonleges figuraja ennek a piacnak: az eszeaki kijaratnal, ahol fel-le lehetett szallin a kisbuszokra, az eszveszejto benzinbuzben egy neki aplikalt motor-szeru jargany mellett ott ult egy lab es nagyjabol test nelkuli cigaretta arus, akivel a kilencvenes evek elejetol a 2000 utani felszamolasig kivaloan el lehetett beszelni az elet dolgairol. 

Ma mar nem ul ott. Nincs ott a piac sem. Varosfejlesztes cimen park van a helyen, a szukot meg kivittek a varos hataraba es amolyan modern piacca teve. Nem teszett. De ez a valtozas is annak a folyamatnak a resze volt, amiben ez a mara tonkretett orszag megelt a kemeny diktatura felol egy jobb iranyba torteno elmozdulas soran. amit szetrombolt ez a mostani mozgas. Na. 

Itt meg latom, hogy a gazdasagi es miegyeb fejlesztes neveben epitenek egy uj halpiacot a maszqati kikoto mellett. A regi megy a haleszlebe. Hat... A halalraitelt intezmenyben elvezet volt hajnalban idozni: szociologiai elmeny. Helyette lesz egy papplaszloprtarena/szeru formedveny. Ratelepul majd az egesz obol latkepere. Nem tudom...

De beszelgettem peldaul a rajta dolgozo bangladesi munkasokkal. Az o szavaik meg eszembe jutattak ideut hosszu repulese alatti olvasaselmenyemet, lyenkor meg szoktam venni a teljes magyar hetilap garniturat, hogy a valos vilag-elmeny elott meg egyszer megmeritkezzek az elkeserito provincializmus mocsaraban. (Es meg finoman fogalmaztam.) Na, ennek egyik peldanyaban olvastam - egy hazai olimpia-rendezes apologiajakent szuletett cikkben -, hogy miert karognak egyesek arrol, milyen rossz a vendegmunkasok helyzete a bahreini focivebere keszulo stadionok epitesen, Mert hogy mennyire orulnek peldaul a bangladesi munkasok, hogy van allaslehetoseguk. 

Nem tudom. Azert tenyleg megkerdezhetnek oket. Mert az itteniek peldaul csak panaszkodtak. Es rossz kedvuek voltak. Es elmondtak, hogy latastol vakulasig dolgoznak. Es valami egeszen kis osszegert. Es most meg egesz jo az ido, csak harminc fok van. Es utana a semmibe meredo szemekkel uldogeltek - befejezven a fel orasra engedelyezett sziesztat. 

Szólj hozzá!
Címkék: oman

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr968272168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása