iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Tádzsik jegyzetek – post scriptum

2015. október 22. 04:57 - politics&islam

 

Kicsit bemozdultak a térség vezetői az Afganisztánban tapasztalható fejleményekre. Amiknek immár egyre több poszt-szovjet állambeli vonatkozása van. Tavasszal már razziáztak ebben az ügyben az üzbég hatóságok Taskentben, Kashiban és Guzarban, júliusban Biskekben a kirgiz hatóságok csaptak össze helyi, az Iszlám Államnak (IÁ) hűség esküt tett dzsihádista harcosokkal, Tádzsikisztánban meg általában fokozódik a helyzet. Erről most annyit, hogy például a mindenhol-plakátról-integető Emomali Rahmon(ov) elnök volt védelmi miniszterhelyettese, Abdolhalim Nizorzade kvázi-puccsot kísérelt meg, sikertelenül, mert a hadsereg végül tucatnyi társával együtt levadászta őt a múlt hónapban az előző posztban emlegetett decens Vahdat melletti Romit városkába vezető völgyben, mely nevezett politikus családi/klán-hátterét jelentette. Ráadásul az Iszlám Újjászületés Párt is mozgolódik.

De maradjunk most nemzetközi viszonylatban. A biskeki összecsapások után Nurszultán Nazarbajev, Kazahsztán örökös elnöke Vlagyimír Putyinnal Asztanában vitatta meg a regionális helyzetet, főként az 1200 kilométer hosszú tádzsik-afgán határ kérdését. A „Sto gyélaty?” örök lenini kérdésére jött Boriszov védelmi miniszter-helyettes csapattelepítési javaslata. Bár az orosz kormány már korábban is jelezte, hogy megerősítette katonai jelenlétét Afganisztánban, ez eddig csak az ottani állandó rakétabázisoknál realizálódott.

A kulobi bázis például lenyűgöző volt, miután utam mellette, majd – a terepviszonyoknak és az örökös tádzsik szerpentineknek köszönhetően – felette vezetett el, a kerékpár nyergében nyögve órákig nézegethettem. Egy, a fegyverek és erőszakszervezetek iránt erős affinitást mutató érdeklődő biztos elalélt volna – nekem leginkább Mario Kassar-Andy Vajnás (Carolco) díszletnek tetszett, csak a piros fejszalagos Rambo hiányzott, aki lóról, tankról, helikopterről nyírja az egész bagázst. A bázis feletti almafaligetben vízkunyerálás után elbeszélgettem egy tádzsik taggal, aki a bázison dolgozik. Történetei passzoltak volna Vajnáék forgatókönyvébe is.

Szóval az oroszok visszatérnek a tádzsik-orosz határra, ahonnan 2005-ben távoztak hivatalosan. Szükség van rájuk az Afganisztán felől várható dzsihádista nyomás növekedése miatt, de – az ország belpolitikai helyzete ismeretében – a jó szövetséges Rahmon elnök hatalmának fenntartása érdekében is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr237975181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása