iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Örökös találgatás

2015. október 12. 12:47 - politics&islam

 

Irán nyeregben van a jelenlegi közel-keleti helyzetben. A nukleáris tárgyalások számára kedvezően zárultak a Nyugattal, Irakban megkerülhetetlen tényező a belpolitika és gazdaság területén, szíriai szövetségesét, az Aszad-kormányt immár nyílt, közvetlen és Teheránnal egyeztetett katonai beavatkozással segíti Oroszország, Libanonban az általa favorizált jelölt, Michel Aoun pár lépésre van a köztársasági elnöki széktől s mindemellett az ősszövetséges Hezbollah befolyása megkérdőjelezhetetlen, az átmenetileg rossz fiú Hamász ismét engesztel. Csak Jemenben van Teherán kissé defenzívában, miután az öbölmentiek (GCC) hadserege fokozatosan szorítja vissza a hauthikat.

Amennyiben a gazdasági embargó fokozatos feloldása a gazdasági élet területén is megmutatkozik majd, várhatóan tovább erősödhetnek a perzsa állam 2500 éves regionális törekvései. A természet rendjének megfelelően azonban lesz a közeljövőben egy fontos változás, amely pro vagy kontra beleszólhat eme emelkedő csillagzat felfelé ívelő pályájába. Ez pedig a legfelső vezető utódlása.

Az iráni alkotmány ötödik pontja szól a legfelső vezető (rehber/رهبر) posztjáról, amely a Mahdi rejtőzködése idején a legrátermettebb, a jelenkor viszonyait kiválóan ismerő és a közösséget (umma) bátran vezető vallástudóst illeti. (A három fő feltétel: a magas szintű vallástudományi képzettség, a közösség vezetésére alkalmas erkölcsi felkészültség és a megfelelő politikai képesség.)

Az iszlám forradalmat vezető Rúhollah Khomeiní ajatollah életének utolsó hónapjaiban jelölte ki utódjaként Alí Khámeneít, komoly vitákat gerjesztve vallástudósi körökben. Most ebbe nem mennék bele, rendkívül hosszú és izgalmas kérdés ez; a lényeg: erős kompetencia-kételyek merültek fel a kijelölt utóddal szemben. Ez a hendikep azonban mára elenyészett. A vallástudósok azon köre, akik elismerik a vallástudós hatalma/kormányzása (velájet-é feqíh/vilájat al-faqíh/ ولایت فقیه / ولاية الفقيه) elméletén alapuló iráni hatalmi struktúrát, Khámeneít rátermett vezetőnek tartják. Kérdés azonban, hogy ki követi Khámeneít, miután a 76 éves vezető egészségi állapota az utóbbi időben különösen sok kérdést vet fel.

A legfelső vezetőt a lakosság által megválasztott, vallástudósokból álló Szakértők Tanácsa ( مجلس خبرگان رهبری) jelöli ki. (Hamarosan új tanács-választás lesz, ami erős kihatással lehet a jövendőbeli rehber személyére vonatkozóan is.) De szerepet játszanak/játszhatnak más politikai és vallási szereplők, a Forradalmi Gárdától (IRGC) kezdve a qomi, meshedi vallástudósi körökön át egyes vezető személyiségekig bezárólag. Számos forgatókönyv merült már fel a jelenlegi vezető halála esetére. Felszkeccselnék néhányat:

1. Az első esetben a Szakértők Tanácsa – az alkotmány előírásainak megfelelően – egy személyben választ utódot. A potenciális jelöltek közül jelenleg nagy eséllyel bíró vallástudósok/politikusok:

  • Hásemí Sáhrúdí ajatollah. (Az iraki Nedzsefben született 1948-ban, a legmagasabb rangú vallástudósok egyike, aki tíz évig volt az igazságszolgáltatás irányítója Iránban. A hatalmi ágak és a vallási vezetők közötti koordináció egyik kulcsfigurája, aki ráadásul igen közel áll a jelenlegi rehberhez. Jelenleg ő az utódlás favoritja.)
  • Ahmed Khátemí ajatollah (55 éves magasan képzett keményvonalas vallástudós, akinek erős támogatottsága van a Forradalmi Gárda vezetésében. Jelenleg a Szakértők Tanácsának tagja és Teherán nagy befolyású pénteki prédikátora.)
  • Szádeq Ámolí Láridzsání ajatollah (64 éves nedzsefi születésű vallástudós. Jelenleg az igazságszolgáltatási intézményrendszer vezetője, kiváló vallástudós, akinek nagyon jó kapcsolatai vannak a qomi, meshedi és nedzsefi vallástudósi körökkel. És ami nem elhanyagolható előny: a Szakértők Tanácsában is jó az ázsiója. Viszont: nem szajjid/szejjed (سيد), azaz vérvonala nem vezethető vissza a Prófétáig.)
  • Abolhaszan Mehdeví ajatollah (Mondjuk így: 46 éves „sötét ló” a versenyben. Nem elhanyagolható karizmatikus személyisége és a Forradalmi Gárdához való erős kötődése.)

Átmeneti megoldást jelentő jelöltek:

  • Ahmed Dzsennetí ajatollah (A potenciális jelöltek doyenje, 88 éves, aki már mindenhol töltött be vezető tisztségeket az Őrök Tanácsától kezdve a Szakértők Tanácsán át a bírói testületig. A Mészbáh-Jezdí-féle vonalhoz sorolható, keményvonalas. Személye a biológia törvényei alapján igencsak átmeneti megoldás lehetne.)
  • Mohammed Jezdí ajatollah (84 éves, jelenleg a Szakértők Tanácsának vezetője.)
  • Mohammed Taqí Mészbáh-Jezdí ajatollah (Az idén nyolcvanéves vallástudós a mahdista irányzat egyik legjelentősebb alakja, a korábbi elnök, Mahmúd Ahmedinezsád szellemi vezetője volt, aki igen közel áll a Forradalmi Gárda (IRGC) vezetőihez. Ugyanakkor a qomi vallástudósok körében igen komoly ellenzéke van.)

Esélytelenebb jelöltek, akinek megválasztása a vallási vezetés reform-irányba történő elmozdulását jelentené:

  • Akbar Hásemí Rafszandzsání ajatollah (Az iráni vezetés jolly-jokere, aki már csak rehber és halott ember nem volt. Kilenc évig parlamenti elnökként, nyolc évig államelnökként tevékenykedett, vezette a Szakértők Tanácsát, pisztácia-termelő családja oligarchává nőtte ki magát. Személye a mindig bedobható kompromisszumos javaslat volt a konzervatívok és reformerek között, azzal együtt, hogy a Szakértők Tanácsában sokan a 2009-es tüntetések egyik fő szítójának tartják. Nagy hátránya, hogy mindeközben megöregedett.)
  • Haszan Rúhání. Különleges belpolitikai konstellációban még a köztársasági elnököt is megválaszthatják legfelső vezetőnek. (Például a köztársasági elnöki poszt beolvasztásával a rehberségbe. Ez hosszú és bonyolult történet lenne, de nem lehetetlen.)

Esélytelenebb jelöltek (megválasztásuk a vallási vezetés erősen konzervatív irányba történő elmozdulását s egyben az IRGC a vallástudósi vezetés feletti befolyásának kiterjesztését is jelentené).

  • Modzsteba Khámeneí (A rehber 46 éves második fia, a keményvonalasok hosszú távú reménysége. Szoros kapcsolatban áll a Forradalmi Gárdával és Baszídzs-milíciákkal. Agilis fiatal politikusként igencsak sokat tett Ahmedinezsád megválasztásért 2005-ben. A fent említett agg Mészbáh-Jezdí ajatollah egyik fiatal támogatottja, akinek nagy hátránya fiatal kora és az a tény, hogy a jelenlegi legfelső vezető fia, ugyanis vezető vallástudósi körökben általában szemben állnak bármilyen leszármazotti-rokoni hatalomörökítési törekvésekkel.)
  • Haszan Khomeiní (Az alapító 43 éves unokája. Tökéletes családi pedigrével rendelkezik – a nagypapa Khomeiní, rokona a Tabátabá’í-, a Szoltání-, az Eszfehání- és a Szadr-családnak is. Ugyancsak a Forradalmi Gárda favorizálja. Legfőbb riválisa neki is fiatal kora és a politikai-vallási elitbeli kortársa, Modzsteba Khámeneí.)


2. Második esetben a Szakértők Tanácsa – átmeneti jelleggel – több tagból álló grémiumot jelöl ki a legfelső vezető jogosultságaival felruházva. Ez az opció azt valószínűsítené, hogy ez a grémium – a Szakértők Tanácsának jelenlegi összetétele alapján – erőteljesen konzervatív befolyású lenne (Dzsennetí, Sahrúdí). Ezt az opciót támogató tényezők közül megemlíthető, hogy így a konzervatívok megakadályozhatják egy későbbi egyszemélyű reformer vezető megválasztását. Grémium alakulhat abban az esetben is, ha a Szakértők Tanácsa csak ilyen módon tudná kivédeni az IRGC további befolyás-kiterjesztési törekvéseit a vallási-politikai csúcsvezetés irányába. Továbbá akár a reformer vallási vezetők (Rafszandzsání, Khátemí) kompromisszumos megoldásként javasolhatják a konzervatívoknak ezt az opciót – átmeneti jelleggel. Rafszandzsání már tett is erre vonatkozó kijelentéseket. Javaslata szerint a legfelső vezető halála esetén – átmeneti jelleggel – egy, a Szakértőkből választott tanácsra kell ruházni a legfelső vezető jogkörét. Ez a tanács a következő tagokból állna:

  • Akbar Hásemí Rafszandzsání,
  • Haszan Khomeiní,
  • Múszeví Bodzsnurdí ajatollah,
  • Múszeví Ardabílí ajatollah,
  • Mohammed Khátemí volt elnök.


De Rafszandzsání már előállt egy másik opcióval is, miszerint, a Szakértők Tanácsa maga vegye át a legfelső vezető jogkörét.


3. Ez a voltaképpeni harmadik út. Ez alapján a Szakértők Tanácsa maga venné át a legfelső vezető jogosultságait. Ennek – az alkotmány ez irányú pontjainak világos pontjai ellenére – vallásjogi kezdeményezései már évek óta tapasztalhatóak vallástudósi körökben Qomban, Meshedben és külföldön – Irakban, Libanonban – is. Az ezt kiváltó okok közé sorolható egy konszenzusos személy hiánya, vagy a választás idejére fennálló eldönthetetlen erőegyensúly a Szakértők Tanácsában. De ez is ebbe az irányba tolhatja a Tanácsot, ha az IRGC részéről erősödő befolyást szándékozna kiküszöbölni, visszaszorítani.

Persze Khámeneí akár ki is jelölhet valakit utódjául, követve elődje példáját, s ezzel talán –megerősítvén elődje ez irányú lépést – erősíthetné a hagyományt. Azonban – legitimáció ide vagy oda – Khomeiní karizmájával és erejével nem érhet fel. Marad tehát az utódlás körüli bizonytalanság. S a perzsa múlt ismeretében megkockáztatható, lehet, hogy nem véletlenül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr347961550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása