iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Jemen állapotjáról

2015. szeptember 27. 05:48 - politics&islam

 

Mindenki Szíriára figyel. Ez helyes is, az most a hot spot. Ha esetleg Jemen kerül a képbe, akkor meg a hauthisták visszaszorulása és a Szaúd-Arábia-vezette koalíció a fő téma. Ez is helyes, a közel-keleten zajló nagy regionális izmozásba ez illeszkedik leginkább bele. Az ország nagyobb részét kitevő déli területeken azonban tobábbra is – sőt még inkább – az AQAP (az Arab Félszigeti Qáida Szervezete/ تنظيم القاعدة في جزيرة العرب) az úr. Kicsiny vázlat róluk; hogy is állnak.

A szervezet gyakorlatilag teljes Dél-Jement ellenőrzése alatt tartja. Ez azt jelenti, hogy az alábbi tartományok valamennyien a fennhatósága alatt állnak:

  • Abjan/Abyan
  • Sabva/Shabwah déli része (Ezen belül teljes AQAP ellenőrzés alatt állnak az alábbi városok és valamint azok környéke:
    • Zindzsibár/Zinjibar
    • Szuhraq/SuhraqDzsaar/Ja’ar)
  • Hadramaut/Hadramaut déli és középső része (Itt az AQAP ellenőrzése alatt tartja az következő városokat és környékeit:
    • Tarim
    • Sibarn/Shibarn
    • Al-Qatn
    • Al-Sihr/al-Shihr
    • Al-Riján/al-Riyan
    • Al-Riqajb/al-Ruqayb

Részleges AQAP ellenőrzés alatt álló város jelenleg al-Mukalla/al-Mukallah).

A csatáknak azonban koránt sincs vége, az AQAP jelenleg is több irányba is támad: Közép-Jemenben al-Bajdá/al-Baydah, Délelet-Jemenben al-Mukhalla/al-Mukhallah, al-Gajda/al-Ghaydah, Dél-Jemenben pedig – természetesen – a stratégiai fontosságú kikötő, a Dél fővárosa – Áden/Adan a fő csapásirány.

A katonai sikerekkel együtt elmondható, hogy az AQAP széles körű társadalmi támogatottsága még a szunnita-domináns délen és keleten is erősen korlátozott. Az itteni lakosság túlnyomó része ugyanis a sáfiita jogi iskolához tartozik, így kevésbé fogékony a szalafita/dzsihádista ideológiára. Támogatottságot csak egyes törzsi vezetők között tudnak szerezni, olyan területeken, amelyek kimaradnak a hadsereg törzsi támogatási rendszeréből (a törzsi vezetők általában tiszti rangot és fizetést kapnak az államtól – ha van). Ez általában a Hadramaut vidéki törzseket jelenti.

Ugyancsak csökkenti az AQAP társadalmi hátterét és potenciális támogatóinak körét a Jemeni Reformszövetség/Iszláh Párt (التجمع اليمني للإصلاح‎) amely jelentős nyílt szaúdi támogatással a szunnita közösség nagy részét – köztük törzsi vezetőket is – eredményes tudta s a növekvő pénzügyi támogatás következtében várhatóan még inkább tudja majd – megszólítani.

Ugyanakkor az Iszláh Párt karizmatikus vezetője, a szépen hennázott szakállú Abdulmadzsíd al-Zindání sejk (عبد المجيد الزنداني) által alapított Hit/Ímán Egyetemen (جامعه الإيمان) végzett számos fiatal csatlakozott az AQAP-hoz, illetve a nemzetközi dzsihadista hálózat valamely szervezetéhez. Az AQAP – mint az al-Qáida-hálózat része fasírtba áll ugyan az Iszlám Állammal – IÁ (الدولة الإسلامية‎), de mind vele, mind szatellitáival tart fenn kapcsolatot és tagfluktuáció is kimutatható közöttük. Ilyen szervezetek a következők: maga az IÁ. Mind jemeni, mind szíriai és iraki források megerősítik, hogy a két szervezet között szoros kapcsolat működik, a Saría Segítői – Líbia (Ansar al-Sharia-Libya/ أنصار الشريعة) és a Saría Segítői – Tunézia (Ansar al-Sharia-Tunisia/ أنصار الشريعة). A hasonszőrű – al-Qáida-gyökerű - szomáliai al-Sabáb Mozgalommal (al-Shabab Movement/ حركة الشباب المجاهدين) az AQAP dél-jemeni pozíciói erősödése esetén még szorosabb együttműködés várható. Ez különösen aktuálissá válik, amennyiben az AQAP pozíciókat szerez a Vörös-tengeri kereskedelmi (olaj)útvonalak biztonság szempontjából kulcsfontosságú Szokotra szigetén.

És akkor azt se feledjük, hogy az AQAP kiképzőtáboraiban magas számban (százas nagyságrendben) fordultak/fordulnak meg nyugati dzsihádisták, akik kiképzésük és hazatérésük után potenciálisan alkalmasak terrortámadások végrehajtására. Gondoljunk a Charlie Hebdou-ügyre.

Az AQAP most Mukalla városban csinál rendet – ideológiájának megfelelően. Nekiláttak a városban található szúfi tanítók és mesterek valamint várost évszázadokon keresztül kormányzó szultánok nagy becsben tartott sírhelyeinek lerombolásához. Nem fognak jó pontokat szerezni a helyi lakosság körében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr367816022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása