iszlám és politika

Manyasz Róbert Kázmér blogja

Libanoni jegyzetek (u.f.) - 7 A pasztor es az elnokok

2014. június 04. 20:24 - politics&islam

 

Vegul csak balhe lett a maronita patriarka szentfoldi utjabol. Miutan Bisara al-Rai megis talalkozott a 2000-ben Izraelbe menekult ketezer-otszaz fos maronita koloniaval. Sot, tobb nyilatkozataban is elutasitotta, hogy kollaboransoknak nevezze oket. Ezert aztan all a bal Libanonban.

Erdekesek azonban a reakciok. A Nyugat-barat es alapvetoen szaudi vonalat kepviselo Szaad al-Hariri-fele Jovo/Musztaqbal Iranyzat felhordult. Az altala vezetett politikai szovetseg (Marcius 14-e Mozgalom) jelenlegi elnokjeloltje, a radikalis kereszteny Szamir Dzsadzsa majdhogynem arulast kialtott - persze szepen, udvarias formaba csomagolva. Ez mar csak azert is erdekes, mert o a hosszu pogarhaboruban rendszeresen es nyiltan egyezkedett az izraeli tabornokokkal es politikusokkal.

Ugyanakkor aki a legjobban ovta Rait ettol a talalkozastol, nevezetesen az Izraellel gzakorlatilag is haboruban allo Hezbollah feltunoen visszafogott volt; majdhogynem semleges allasponott vett fel, a maronita kozossegre hagyva a problemat. Elnokjeloltje-szovetsegese, Michel Aoun pedig ugyancsak vedelmezte a maronita vallasi vezetot.

A latszat ellenere nincs itt semmi ellentmondas. Mindenki a tiz napja ures allamelnoki szekre fokuszalva nyilatkoznak. Rai patriarka ugyanis az egyik kiralycsinalo tenyezo. A Hezbollahnak szukseg van a tamogatasara s nem akarja elrontani a harom eve a kardinalisi szekbe ult maronita vezetovel apolt jo kapcsolat. Ez kulonosen fontos annak fenyeben, hogy az elodjevel, Naszrallah Szfeir patriarkaval erosen fasirtban volt. Michel Aoun ugyabebbol a celbol tamogatja Rait.

Mindezzel egyutt amig Teheran es Rijad nem egyeztet (s eppen most mondta le a szaudi uralkodo meghivasat Haszan Ruhani irani elnok) es nem stabilizalodik a szir elnok helyzete (ez a tegnapi valasztassal varhatoan bekovetkezik), nem lesz elnoke Libanonnak.

Egyre valoszinubbnek latszik, hogy az eloterbe tolt elnokjeloltek csak az elso felvonasban jatszanak szerepet. Nem kizart, hogy a Hezbollah arra bazirozik, hogy kompromisszumos megoldaskent a vege fele bedobja a neki ugyancsak megfelelo Jean Qahvadzsi/Kahwaji hadsereg-parancsnik nevet. A Marcius 14-e Mozgalom pedig, miutan Dzsadzsa jelolese - ezt mindenki tudja - maximum provokacio, vegul a Valid Dzsublat druz vezeto es Nabih Berri siita parlamenti elnok altal javasolt Jean Ubajd/Obeid mellett teszi le a voksot.

Qahvadzsi es Ubajd minden libanoni fel szamara elfogadhato lehet - csak igy kell hogy gondoljak ezt meg jo nehany fovarosban a vilag kulonbozo pontjain.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://islampolitics.blog.hu/api/trackback/id/tr516278593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása